måndag 7 december 2009

Militärmaterial i miljonvärde skänks till Iraks regering

I takt med att kriget i Irak börjat trappas ned som en konsekvens av det avtal som slöts under slutet av Bushadministrationen mellan USA och den irakiska regeringen, och i takt med att president Obama riktar in sig på att istället trappa upp kriget i Afghanistan, så börjar de amerikanska styrkorna att stegvis dra sig bort från Irak. Under kommande månader kommer USA att dra sig tillbaka från sina nuvarande 280 militärbyggnader i Irak till sex stora baser och några övriga platser. De lämnar dock efter sig militärmaterial i mångmiljonbelopp som de skänker till den irakiska regeringen. Däribland passagerarfordon, generatorer och andra saker Irak är i desperat behov av.

Detta har godkänts av Pentagon som tillåter att befälhavarna på marken har relativt fria händer att lämna över material de anser att irakierna kan komma att behöva från upp till 30 miljoner dollar för varje bas USA drar sig tillbaka ifrån.

En debatt har dock uppstått inom Pentagon pg a Obamas upptrappning i Afghanistan: mycket av det material som de amerikanska befälhavarna i Irak nu skänker bort till den irakiska regeringen är sådant som kan komma att behövas inför den nya upptrappningen i Afghanistan; i synnerhet fordon och generatorer är vad befälhavarna i Afghanistan är i störst behov av. Somliga befäl inom U.S. Central Command - som överser såväl kriget i Afghanistan som Irak - har varit kritiska till överlämnandet av material i Irak och nekat till en policy som skulle ge befälhavarna i Irak ännu större frihet att lämna över material till irakierna. I Irak anser de amerikanska befälhavarna dock att det är viktigt att lämna över funktionsdugliga baser till den irakiska regeringen:

Alan F. Estevez, en under-biträdande försvarsminister skrev i ett e-mail att "an important and vital goal is to leave behind fully functioning bases to the Government of Iraq to enable Iraq's civil capacities."

En annan militär ämbetsman sa dock:

"How can a generator or an SUV or a relocatable building be excess if you are buying the very same thing and sending it to Afghanistan?"


Han fortsatte sedan med att jämföra Irak och Afghanistan, och de helt olika förhållandena i länderna och sa:

"In Iraq, people drive around in new Yukons, Suburbans, Envoys and new pickups. In Kandahar, you find troops from the same U.S. Army driving around in broken-down, 15-year-old, right-hand-drive clunkers with bald tires."


Andra befälhavare har erkänt problematiken men förklarat att det helt enkelt är billigare att skaffa ny utrustning till Afghanistan än att samla in och skicka utrustningen från Irak.

Tidigare i år begärde befälhavarna i Irak att få fria händer att skänka den irakiska regeringen vad de ansåg behövdes:

"These items represents [sic] the minimum requirements that must be met to ensure that [the U.S. military] is enabling the Government of Iraq with a fully functional base as we close or return installations," skrev brigad general Kurt J. Stein i juli.

Detta nekades dock, och senare fattade Pentagon beslutet om att max material för värde upp till 30 miljoner dollar fick skänkas från en enskild amerikansk bas, vilket likväl var större frihet än de amerikanska befälhavarna i Irak tidigare haft. Något som i sig knappast kännetecknar en invasionsstyrka (för dem som nu fortfarande tror att USA är en ockupationsmakt).

Källa: Washington Post


Se även tidigare inlägg:

Kan USA besegra talibanerna permanent? 20091207

Ett brev från Irak och en reprimand mot Cindy Sheehan 20091009

Inga kommentarer: