måndag 7 december 2009

Fler svenska bloggare om Obamas krigsplaner

Jag skrev här ett inlägg om några svenska USA-bloggares reaktioner på Obamas upptrappning i Afghanistan. Här kommer några fler:

Peo, på bloggen USAval.se skriver under rubriken "Obama avslutar kriget i Afghanistan innan nästa presidentval":

"Det rapporterar bland annat CNN idag. Inom tre år ska amerikanska trupper lämna landet. Det innebär alltså att man planerar att man lämnar Afghanistan innan presidentvalet 2012."


En indikering på att skribenten alltså anser att Obama har valpolitiska faktorer med sin krigsstrategi.

Och Lennart Frantzell, som också citerats tidigare - vars blogg "Det progressiva" USA - förespråkar de progressivas anti-krigsaktivism på svenska, skriver:

"President Obama har alltså, som jag skrev tidigare idag, gjort ännu en kovändning, mindre än en vecka efter sitt framträdande inför krigsskolan på West Point.

Då sade Obama att hans regering “begin the transfer of our forces out of Afghanistan in July of 2011.”, men efter våldsam republikansk kritik så gör Obama nu ännu en kovändning och nu kommer de amerikanska styrkorna att bli kvar tills segern är vunnen.

...Så blev det alltså med Obamas löften om förändringar. På mindre än ett år har han rehabiliterat George W Bush och dennes Krig Mot Terrorismen och gjort det sitt eget.

Obama kommer nu att tvinga demokratrna att gå till val på mer krig nästa år och han själv kommer att gå till val på samma paroll år 2012.

En i sanning märklig för att inte säga grotesk förvandling."


Martin Gelin som bloggar på SVD och som också skrivit en bok om Obamas väg till seger, försvarar dock på sin blogg Obamas Afghanistanbeslut mot vänsterkritikerna och skriver:

"Vänstern är besvikna att Obama håller sina vallöften. Den som missat att Obama ville prioritera om trupper från Irak till Afghanistan var antingen blind eller döv under 2007 och 2008."


Se även tidigare inlägg:

Svenska bloggare om Obamas Afghanistanstrategi 20091202

Inga kommentarer: