onsdag 2 december 2009

Svenska bloggare om Obamas Afghanistanstrategi

Obamas Afghanistanstrategi har väckt blandade reaktioner i USA, från såväl vänster som högerkant. Samma sak kan sägas om de svenska USA-bloggarna. Av de bloggar jag följer (på listan nedan) skriver den konservative Dick Erixon följande:

"I nattens tal gav president Obama beskedet om att han utökar truppnärvaron i Afghanistan. Men samtidigt betonade han att han vill börja dra tillbaka styrkorna inför presidentvalet 2012.

Som jag ser det är nattens besked att Obama stärker talibanerna och andra fundamentalister. Bara de håller ut några år till, så kan de ta över styret av Afghanistan igen.

Obamas strategi är dömd att misslyckas. Man kan inte annonsera sin reträtt innan man har vunnit. Ett sådant agerande kan inte ses som något annat än att man har förlorat kriget."


Så här skriver Lennart Frantzell som driver bloggen Det Progressiva USA, och således förespråkar en amerikansk liberal/"progressiv" politik:

"Så har Barack Obama, omgiven av militärer, fullbordat sin förvandling från fredsivrare till neokonservativ och en nästan exakt kopia av president Bush.

...Han har fått det krig han så gärna ville ha, nu är Kriget mot Terrorismen officiellt Obamas och USA har upplevt slutet på Onama-revolutionen. Det bidde ingen revolution, inga förändringar, ingen “change”. Det blev bara krig och svek över hela linjen.

De pengar som behövs för verkliga förändringar här i USA kommer nu som förut att gå til militären och mer krig. Obamas prat om förändringar och moderniseringar var ingenting annat än tom retorik."


Två svenskar, vars uttalanden dock ganska väl återspeglar den konservativa kontra progressiva amerikanska synen på Obamas Afghanistanstrategi. Själv förespråkar jag president Bushs neokonservatism varav mitt eget omdöme blev betydligt snällare när jag skrev följande:

"Själv anser jag att Obamas West Point-tal om Afghanistan var bra. Jag hyser också reservationer kring tidstabellen,... För närvarande är hans beslut dock ett bra sådant. Och med tanke på splittringen inom hans eget parti gällande kriget, hans splittrade rådgivare och hans egna betänkligheter, så är beslutet ett av de bästa han hade kunnat fatta - och bör, precis som McCain säger, stödjas. Detta kan förhoppningsvis också inspirera NATO-alliansen till ett bredare samarbete och större engagemang för att befria den afghanska befolkningen från talibanernas potentiella skräckvälde."


Det är ganska kul att se svenska analyser över amerikansk politik ur så skilda perspektiv. Hädanefter kommer liknande jämförelser att fortsätta göras vid intressanta tillfällen.

Se även tidigare inlägg:

Joe Biden om Obamas Afghanistanstrategi 20091202

Inga kommentarer: