onsdag 2 februari 2011

Barbara Bush stöder gay-äktenskap

George W. Bushs dotter Barbara Bush stöder gay-äktenskap, och medverkar här i en 20-sekunders ad sponsrad av LGBT-gruppen the Human Rights Campaign, som en del i en mängd andra kortklipp av kända New York-bor som stöder gay-äktenskap. Här är ad:en:



The Human Rights Campaign kommenterade hennes medverkan:

"Barbara Bush joins prominent Republicans like her mother Laura Bush as well as Dick Cheney and Ted Olson as supporters of marriage equality."


Således markerar Barbara Bush i mångt och mycket ett generationsskifte inom det republikanska partiet. Hennes far George W. Bush kampanjade 2004 för ett federalt förbud mot gay-äktenskap. En annan ung republikan som förespråkar gay-äktenskap är Megan McCain, medan hennes far John McCain var och är emot sådana. Intressant nog stöder båda mödrarna, såväl Laura Bush som Cindy McCain också samkönade äktenskap, således tycks det alltså främst vara männen som motsätter sig.

USA är ett pluralistiskt samhälle, och bör bevaras som ett sådant. Själv anser jag att gay-äktenskapsfrågan bör vara en delstatlig fråga som den federala regeringen inte blandar sig i. Jag stöder också gay-äktenskap i delstater som New York och Kalifornien. Gay-äktenskap behövs för att garantera frihet åt landets många homosexuella. Och det behövs i synnerhet eftersom USA är ett land med utbrett motstånd mot homosexualitet. (Något som naturligtvis är positivt, eftersom det bidrar till en amerikansk pluralism som inte existerar här i Sverige).

Den pluralismen ger miljoner katoliker, protestanter, muslimer och mormoner rätt att på olika grunder motsätta sig homosexualitet. Samma pluralism bör dock också ge homosexuella rätt till friheten att leva sina liv tillsammans på de sätt de själva önskar. Det är en synnerligen amerikansk tanke, som också skiljer USA från Sverige.

Här finns ingen pluralism, vare sig det gäller homosexalitet eller andra frågor. Det svenska svaret är istället väldigt enkelt och väldigt kollektivt: en gång tyckte "vi" att homosexualitet var fel, nu tycker "vi" att det är rätt: homosexualitet bör vara normalt, och alla som tycker något annat är fördomsfulla. (Samma parallell kan dras till synen på islam).

Ett ideologiskt motstånd är dock förstås inte samma sak som intolerans, vilket USA:s många toleranta katolska (och protestantiska) gay-äktenskapsmotståndare är bevis på. Och dessa är ofta många gånger mer toleranta än svenska gay-äktenskapsförespråkare. Det därför att USA är ett äkta pluralistiskt samhälle, där människor med helt olika uppfattningar om saker och ting kan samsas och interagera trots meningsskiljaktigheter. Medan det svenska statsbygget mycket hellre har ett samhälle där alla kollektivt tänker "rätt".

Källa: CNN

Se även tidigare inlägg:

Obama signerar återkallande av DADT 20101223

Inga kommentarer: