fredag 11 februari 2011

CPAC 2011 - del 2: Ron Johnson

Republikanen Ron Johnson besegrade i höstas Wisconsins länge sittande demokratiske senator Russ Feingold. Nu talar han som nytillträdd senator på CPAC där han introducerar sig själv för den konservativa rörelsen och berättar vad det var som fick honom, som aldrig haft något offentligt politiskt ämbete, att ställa upp i senatsvalet 2010.

I oktober 2009 ombads han att prata på ett te-party-event i Wisconsin. Som affärsman sedan 35 år ombads han att tala om regeringens regleringar över affärslivet. Men han ville inte tala om överregleringar - då pågick en het debatt om Obamas sjukvårdsreform. Under denna process demoniserade demokraterna läkare. De gick över gränsen, förklarade Johnson, och i sitt tal försvarade han läkare. Han berättade om sitt barn, sin dotter Carrie som föddes med ett allvarligt hjärtfel - utan akut ingrepp skulle hon inte överleva. En läkare kom snabbt och utförde en operation kl 01 på natten. 8 månader senare omkonstruerade en annan läkare helt hennes hjärtas övre kammare i en sju timmars operation. Hans dotter räddades av professionella läkare, och därför tog han anstöt av demokraternas angrepp på dessa. Hans dotter Carrie är nu 27 år senare intensivsköterska.

Efter hans tal på te-party-mötet kom folk fram och undrade om inte han skulle ställa upp i valet. Först sa han nej. Men när ObamaCare gick igenom betraktade han detta som det största frihetsövergreppet under sin livstid. ObamaCare kommer att ta över det amerikanska sjukvårdssystemet - något den inte har några möjligheter att göra, precis som länder som Kanada och Storbritannien inte kan. Den 17 maj 2010 satte han därför igång med sin kampanj för att bli Wisconsins näste senator, och hans kampanj centrerade kring ett tema: frihet.

Kampen för frihet är dock en pågående sådan, som aldrig slutar. Den syns i Egypten, i Kuba, i Venezuela etc - folk längtar efter att bli fria. Deras längtan borde göra amerikaner tacksamma för vad de är och vad de har.

Man kan också se hur ett lands frihet är kopplat till dess ekonomi och välstånd. USA måste komma ihåg historiens läxor. När han växte upp uppskattade USA hårt arbete och dess resultat. Man lärde sig att tro att man kunde bli allt man ville. Idag demoniseras succé - och en kultur av beroende håller istället på att växa fram. USA har en exceptionell historia, som nu ifrågasätts. Frihet ersätts med löften om trygghet. Det har lett till en kultur av ansvarslöshet. En kultur som medför en mängd problem, alltifrån barn som växer upp utan tillgivna föräldrar till ekonomiskt välfärdsberoende.

Liberalernas svar på dessa problem är att pumpa ut mer pengar, och låta staten växa - och på så sätt ta större kontroll över medborgarnas liv. Det sker redan inom en mängd av den federala regeringens institutioner. Det kan inte längre tillåtas, förklarar senator Johnson, USA måste återvända till sina ideal om en begränsad regeringsmakt.

Det görs genom att bl a skyffla ner hela Obamas agenda från bordet och sedan börja om från början. Hans syfte med att ställa upp i senatsvalet var inte bara att stoppa Obamas agenda utan att återkalla den. Inte för att bråka, utan för att Obamas politik är skadlig för nationen.

Ron Johnson ger intryck av att vara en ideologisk te-party-senator med starka övertygelser och en målmedvetenhet i sina politiska ambitioner. Det är för den konservativa rörelsen bra, som fått se alltför många populister stjäla rampljuset, vilket misskrediterat de konservativa och te-party-rörelsen. Ron Johnson är därför ett välkommet nytt ansikte.

Ron Johnson är också ett utmärkt exempel på att amerikansk gräsrotsaktivism fungerar. 2009 var han en visserligen rik affärsman - men inget mer. Idag är han amerikansk senator. Det är att gå från 0 - 100 på väldigt kort tid. Det är han förstås inte ensam om - den president han i sitt tal gav skarp kritik gjorde samma sak. Båda exemplen visar på detta unika fenomen i amerikansk politik.

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2011 - del 1: Michele Bachmann 20110211

---------

Ron Johnson vinner republikanernas primärval i Wisconsin 20100915

Inga kommentarer: