torsdag 26 maj 2011

Japan - fortfarande en skakad nation med fortsatt stöd

Krisen i Japan har lugnat sig, men är inte över. Kärnkraftsföretaget Tepco rapporterade i tisdags att en härdsmälta förmodligen ägde rum i tre reaktorer - inte bara i en som tidigare uppgetts. CNN rapporterar här om saken:




För nästan två veckor sedan stängde Chubu Electric Power i Hamaoka också en reaktor i sitt kärnkraftverk, efter uppmaning av premiärminister Naoto Kan. Kärnkraftverket är byggt nära en förkastningsspricka bara 20 mil från Tokyo och experter fruktar konsekvenserna om en jordbävning skulle drabba området.

Premiärminister Naoto Kan förklarade också i början av maj att han skulle avstå från lön tills dess krisen i Fukushima var över.

Konsekvenserna för Japan märks också på en mängd andra områden. The Economist skriver här om hur den japanska bilindustrin drabbats och hur detta nu ger andra företag, som amerikanska GM - chans att ta ledningen i bilförsäljningen igen. Här har The Economist också en annan artikel om de nödvändiga ekonomiska reformer katastrofen öppnat upp möjligheterna för - om chansens bara tas tillvara.

Stor solidaritet för Japan råder dock fortfarande. Här har CNN ett inslag om en Twitter-insamling till förmån för Japan:



Och här ett inslag om en Japan-dag som häromdagen hölls i Central Park i New York:



Och här en dokumentär från slutet av april om USA:s Operation Tomodachi - som är en av världshistoriens största hjälpinsatser, och som visar på USA:s enorma såväl förmåga som villighet att vara en god kraft i världen - ett faktum som här i Sverige så gärna och så ofta ifrågasätts så fort minsta möjlighet ges.



Se även tidigare inlägg:

120 000 japaner fortfarande hemlösa 20110505

Naoto Kan tackar USA för hjälpen i Japan 20110418

Inga kommentarer: