onsdag 25 maj 2011

Demokrat vinner New Yorks 26:e kongressdistrikt

Fyllnadsvalet i New Yorks 26:e kongressdistrikt kammades till slut hem av demokraten Kathy Hochul - ett val som i många avseenden kom att kretsa kring Paul Ryans Medicare-reformförslag. Den republikanska förlusten kan därför tolkas som att Ryans reform är farligt politiskt vatten att vistas på (något Newt Gingrichs kritiska utspel om saken också det indikerar).

Två månader tidigare såg republikanen Jane Corwin ut som den självklara segraren, men igår vann likväl Hochul med 47 mot Corwins 43% i ett överlag republikanskt distrikt. Te-party-kandidaten Jack Davis fick dock 9% och stal förstås flest röster från Corwin. Trots det är förlusten ett bakslag för republikanerna, och öppnar upp ett område där demokraterna kan få tillfälle att vinna politisk mark genom att kritisera Paul Ryan och knyta republikanska kandidater till denne. Och i distriktet fanns det väljare som bytte sida i rädsla för förändring av Medicare:

“I have almost always voted the party line,” said Gloria Bolender, a Republican from Clarence who is caring for her 80-year-old mother. “This is the second time in my life I’ve voted against my party.”


Här är ett inslag från The Ed Show om Kochuls segertal och president Obamas hälsning:Vad valet tycks visa är att konservativa, fortfarande, många gånger är mer konservativa i teorin än i praktiken, och att frihet framför trygghet inte alltid i praktiken är den politiska ledstjärnan.

Vad detta innebär för Paul Ryans del och hans reforms politiska framtid, återstår att se.

Källa: New York Times

Se även tidigare inlägg:

Inför morgondagens specialval i New York 20110523

Inga kommentarer: