torsdag 26 maj 2011

Senaten röstar ner både Ryans och Obamas budgetförslag

Senaten röstade igår ner Paul Ryans budgetförslag med dess Medicare-reform med 57 mot 40 röster. Alla demokrater röstade emot och anslöts av 5 republikaner - något som visar att många känner sig politiskt obekväma med Paul Ryans Medicare-reform, som tenderar att skrämmas av att Medicare hotas.

Det lär inte förändra Paul Ryans syn på saken, men kan komma att förändra republikanernas inställning. Tidigare kritiserade Newt Gingrich planen öppet (innan han tog tillbaka kritiken) en kritik andra republikaner kritiserade honom för - men med Senatens nej direkt följt av ett republikanskt valnederlag i New York, där den demokratiska motståndaren kampanjade genom att kritisera Ryans förslag och utmåla sig själv som en försvarare av Medicare, kan detta komma att förändras.

Demokraterna kommer med säkerhet att försöka göra frågan till en valfråga nästa år. Den intentionen har dock Paul Ryan också själv, som är övertygad om att det amerikanska folket kan övertalas till att förstå att hans plan är den enda långsiktiga väg framåt. Det återstår dock att se om resten av det republikanska partiet (och de republikanska presidentkandidaterna) vågar satsa på det koret.

Med detta sagt gick det dock ännu värre för president Obamas budgetförslag - där Obama bland annat specifikt ville höja skatterna för de rikaste - som röstades ner med 97 mot 0 röster. Vilket är ganska häpnadsväckande siffror. The Hill beskriver dock orsakerna till att alla demokrater röstade emot mer ingående här.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Bill Clinton hoppas åtminstone lite på Paul Ryans reform 20110525

Inga kommentarer: