söndag 22 maj 2011

Obama åker till Europa

President Obama påbörjar i dag en 6 dagar lång resa till Europa där han kommer att besöka Irland, England, Frankrike och Polen.

Irland

Obamas första anhalt kommer att bli den irländska småstaden Moneygall, där Obama ämnar utforska sina irländska rötter. Det visar sig nämligen att Fulmouth Kearney, en irländare som på 1850-talet som 19-åring emigrerade till USA är Obamas mors anfader. Obama kommer under besöket att träffa sina avlägsna släktingar på familjeträdet på en pub i staden. I Irland har Obamas uppkommande besök varit omtalat i veckor. Irlands USA-ambassadör Michael Collins, förklarade att Obamas besök var mycket välkommet i hans hemland som befinner sig i ekonomisk kris. Obama kommer också att hålla ett tal i Dublin om USA:s relation med Irland.

England

Han kommer därefter att fortsätta till England för ett två dagars statsbesök och han och Michelle kommer även att få sova över en natt på Buckingham Palace. Obama kommer också att bli den förste amerikanske president att tala inför det brittiska parlamentet i Palace of Westminster, han kommer också att diskutera Afghanistan, Libyen och andra aktuella ämnen med premiärminister David Cameron.

Frankrike

Efter England fortsätter Obama (och David Cameron) till Frankrike för att delta på G8-mötet där Obama hoppas vinna ekonomiskt stöd till Egypten och Tunisien, för att hjälpa demokratierna att utvecklas. Ett annat ämne som inofficiellt kommer att diskuteras är förstås vem som nu ska leda IMF efter våldtäktsarresteringen av fd IMF-chef Dominique Strauss-Kahn. Ett annat ämne som kommer att diskuteras i Frankrike är situationen i Afghanistan. Obama kommer också att möta en del världsledare på tu man hand, bland annat med Rysslands president Dmitri Medvedev som uttalat sig mycket skarpt mot USA:s planer på ett missilförsvar i Rumänien, och sagt att det skulle kunna leda till en ny kapprustning. Obama kommer också träffa Japans premiärminister Naoto Kan - vilket blir första gången de båda ledarna möts sedan efter tsunami/kärnkraftskatastrofen i mars - en kris där den amerikanska hjälpen till Japan var avsevärd.

Polen

Slutligen kommer Obama också att besöka Polen - som ett led i Obama-administrationens expanderade säkerhets- och ekonomiska samarbete med Centraleuropa. Där kommer han bland annat att träffa Polens fd legendariske president Lech Walesa. Polen är ett viktigt land för Obama att besöka då många där blev mycket besvikna när Obama 2009 - i bland annat en önskan att gå Ryssland till mötes - beslöt att avskaffa det avtal om missilförsvar som Bush-administrationen drivit igenom för Polen och Tjeckien.

Källor: Fox News, Politico

Se även tidigare inlägg:

Obama på NATO-möte i Portugal 20101120

Inga kommentarer: