måndag 23 maj 2011

CIA spanade på svensk mark - avslöjades av SÄPO

Igår skrev en del svenska tidningar om hur det framkommit att CIA spanat på svensk mark utan svenska myndigheters tillstånd.

SVD skriver här hur SÄPO för två år sedan, första halvåret 2009, att när den Svenska Säkerhetspolisen bedrev spaningar mot misstänkta terroristkretsar i Sverige så upptäckte de att det även fanns andra personer med intresse för de misstänkta terroristerna, och kunde konstatera att det rörde sig om två amerikaner som visade sig vara amerikanska agenter. Därmed hade USA brutit mot flera regler i umgänget mellan Sverige och USA. SVD skriver:

• De två amerikanerna hade inte deklarerats för svenska myndigheter. Kutym är att underrättelsepersonal från vänligt sinnade samarbetsländer, dit USA räknas, deklareras för Säpo.

• Från amerikansk sida hade man inte anmält att denna spaningsverksamhet pågick.

• Inte heller hade USA berättat att det fanns amerikanskt intresse för de misstänkta terrorkretsarna. Då hade ett samarbete med Säpo kunnat ske. Att Säpo spanar på terrorister i samarbete med andra länder har nämligen skett tidigare.


SÄPO:s chef Anders Danielsson, framförde en kraftig varning till CIA:s dåvarande svensk-stationerade chef: "Vi har detta. Vi vill inte se er här igen!”

SVD skriver också:

SvD:s uppgifter stöds av flera källor med insyn i Säpos verksamhet. De två ertappade amerikanska agenterna lämnade snabbt Sverige.

Inte heller CIA:s stationschef ”Charlie” finns kvar i Sverige. Hans tjänstgöringstid här gick mot sitt slut vid den här tiden. När ”Charlie” lämnade sin post fick han en efterträdare som enligt SvD:s källor har en helt annan och mer sofistikerad framtoning. Därmed anses affären på svensk sida utagerad.

Tidigare har olovlig underrättelseverksamhet eller flyktingspionage i Sverige förknippats med auktoritära regimer som länder som Ryssland, Irak under Saddam Hussein, Iran och Syrien.


Efter att saken nu offentliggjorts har den amerikanska ambassaden inte viljat kommentera saken närmare:

- Vi har ett utmärkt samarbete med svenska myndigheter på en rad områden, inklusive antiterrorverksamhet, hävdar ambassadtalesmannen Christopher Dunnett, i SVD.


På följdfrågan om varför de då inte meddelade svenska myndigheter om samarbetet nu är så bra gavs inga kommentarer.

Av de saker som det i Sverige tidigare skrivits om: CIA-plan och ambassadövervakningar så måste det här sägas vara det mest problematiska: i detta fall har USA alltså haft egna agenter i Sverige utan svenska myndigheters tillstånd för att spionera på vad som får förmodas vara svenska medborgare. Det finns naturligtvis svenska medborgare som utgör terroristhot vilket Sverige tyvärr fått erfara mer än en gång. Dessa personer är det dock svenskt ansvar, inte amerikanskt att ha uppsikt över. Och att amerikanska agenter verkat här utan svenska myndigheters godkännande går inte att gömma under mattan.

Sverige bör lyfta upp detta på högre nivå och kräva en formell förklaring och redogörelse av CIA för vilken verksamhet som bedrivits, och därefter förklara att upprepade sådana handlingar kommer att innebära politiska försämringar i relationen mellan Sverige och USA.

USA är ett bra land. Och att CIA-agenter i hemlighet spionerar mot svenska terrorister är inte lika illa som när spioner från fientliga länder verkar i landet. Och CIA:s intentioner var med säkerhet inte att skada Sverige. Det är dock principen som är viktig. Sverige bör vara en nära vän till USA (det är en sak den här bloggen syftar till att verka för) - men Sverige är en oberoende och självstyrande nation, illegal underrättelseverksamhet bedriven av utländska makter utan svenskt godkännande är oacceptabelt oavsett om denna bedrivs av vän eller fiende. Det måste Sveriges toppolitiker nu markera tydligt.

Heder bör också ges till SÄPO för att uppenbarligen ha lyckats avslöja CIA-verksamheten. Vilket visar att SÄPO tycks vara kapabla att hantera mer än amerikanarna kanske tror.

Källor: SVD, SVD, DN

Inga kommentarer: