lördag 28 maj 2011

Ratko Mladic gripen

Den serbiske massmördaren Ratko Mladic greps häromdagen. Den serbiske general som bär skulden till den etniska rensningen i Bosnien och massakern i Srebrenica. Denne kommer nu att ställas inför FN:s tribunal i Haag. DN skriver:

För alla som minns de varma dagarna i juli 1995 är det en stor lättnad att mannen som kallades för ”Bosniens slaktare” äntligen sitter bakom lås och bom.

Ratko Mladic är en av de ansvariga för den etniska rensningen i Bosnien och den som beordrade massakern på 8.000 muslimska pojkar och män i Srebrenica.

Arkivbilderna som nu åter rullar på tv-skärmarna visar hur Mladic kallar fram bussar till kvinnor och barn.

Kvar står männen som snart därefter, när tv-kamerorna försvunnit, skickas bort för att dödas.

Det som hände i Srebrenica är ett av de värsta brotten under krigen i det sönderfallande Jugoslavien.


Här har MSNBC också ett reportage om gripandet - som alltså sker samma månad som en annan massmördare fått möta rättvisan:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här ett annat reportage:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



DN skriver också här en annan artikel om skillnaderna mellan Bin Ladin och Ratko Mladic. Och här en artikel där Nikola Janic, ordförande i Serbiska riksförbundet förklarar att "ingen serb är glad" för det som hänt, och att världen bara ser den ena sidan av myntet:

– Man vill anklaga Serbien för allt. Men allt är inte svart och vitt på Balkan. Så varför skulle jag vara glad, när jag som serb tvivlar på att det blir en rättvis rättegång, säger Janic.


Det fanns krigsförbrytare på båda sidor - men Ratko Mladic var en av de värsta och att han nu ställs till ansvar för sina brott är bra, på samma sätt som Bin Ladins död var det. Något som inte innebär vare sig att de muslimska anspråken är historiskt legitima, eller att våld förekom bara från en sida. Så var inte fallet. Här har Russia Today en annan sida av historien - och här har New York Times en artikel om känslorna i Serbien.

Se även tidigare inlägg:

Hillary Clinton besöker Bill Clinton-statyn i Kosovo 20101014

Bill Clinton äras med staty i Kosovo 20091129

Inga kommentarer: