fredag 8 juli 2011

Inför Sydsudans oberoende

Södra Sudan blir imorgon, den 9:e juli, oberoende och kommer då att utropa sig till The Republic of South Sudan. Det är en dag värd att firas.

Sydsudan är "Sudans" kristna del, medan norra Sudan utgör landets muslimska del länge på olika sätt förtryckt människorna i söder som därför kämpat för självständighet. Det stundande förverkligandet av landets oberoende är i stor utsträckning ett verk av USA och George W. Bushs administration och utrikesminister Colin Powell som förhandlade fram fredsavtalet 2005 som låg till grund för omröstningen i vintras där Sydsudan godkändes. USA:s delegation till Sydsudan kommer att ledas av FN-ambassadör Susan Rice - men den fd utrikesministern Colin Powell kommer också att följa med.

CNN rapporterar här om saken:



SVT sände också häromdagen en mycket sevärd dokumentär om södra Sudan vid namn "Världens nyaste land" - gjord av svensken Bengt Nilsson som i egenskap av journalist bevakat Sudans utveckling i 30 år.

Här är också en dokumentär om Sydsudan och situationen i landet de senaste årtiondena. Och här skriver Newsweek om hur sudaneser runtom i världen återvänder till sitt hemland för att bygga upp den nya nationen.

Se även tidigare inlägg:

Världens moderna slavhandel 20110505

Amerikansk motorväg ger Sudan hopp 20110127

Valet i Sudan och en historisk tillbakablick 20110111

Valet i Sudan och en historisk tillbakablick 20110111

Inga kommentarer: