torsdag 5 maj 2011

Världens moderna slavhandel

CNN har här en sektion om modernt slaveri i världen. Här är ett reportage om barntiggare i Bangladesh. Unga barn som tas av gäng, görs handikappade och sedan tvingas tigga på gatorna för gängens räkning. Reportaget berättar också om en 7-årig pojkes öde, en grym historia som dock slutade bättre än för många andra:



Och här ett annat inslag om ett kvinnohem i Förenade arabemiraten, för flickor och kvinnor som blivit sexuellt utnyttjade efter att ha tvingats eller lurats in i prostitution:



Och här ett annat inslag om det moderna slaveriet i Sudan - ett muslimskt slaveri, som fortfarande existerar, och som helt och hållet liknar den historiska bilden av slaveri:



Här skriver SVD idag också om de omänskligt grymma slavlägren i Nordkorea där fångarna äter ormar, råttor och osmälta majskorn från kreaturs avföring för att överleva, och hur man kan hamna i lägren genom de minsta överträdelser, alltifrån att ha lyssnat på sydkoreansk radio till att ha yppat kritik om regimen. Ofta är det heller inte bara "förbrytaren" som straffas, utan hela dennes familj.

Om amerikanska medborgarrättsaktivister som Jesse Jackson vill engagera sig i det moderna slaveriet ute i världen, så är det förstås sådana här saker han och andra med honom verkligen borde engagera sig i - inte svenska studentfester.

Se även tidigare inlägg:

Jesse Jackson reagerar på svensk slav-student-ploj 20110504

-----------------------

Modern slavhandel: trafficking i USA 20091213

Inga kommentarer: