onsdag 6 juli 2011

Olika åsikter om Obamas klasskampsretorik

Häromdagen höll president Obama en presskonferens där han talade på ett sätt som påminde om klasskampsretorik där det handlade om de fattiga/medelklassen på en sida, och de rika på den andra. Sådan retorik florerar förstås ofta i Sverige och länder med en socialistisk syn på samhällsordning - men är inte en retorik som tillhör den amerikanska kulturen som anser att den fria marknaden ger alla samma chanser, och att det inte handlar om att ställa- eller hetsa olika samhällsgrupper mot varandra.

Fox News har här ett inslag med klipp från Obamas presskonferens och några kommentarer:



Obamas uttalanden gjorde dock att ämnet togs upp på fler håll. Här får Bill Clinton frågan på CNN och säger att det inte handlar om klasskrig, men det är ett faktum att inkomstskillnaderna ökat, och när man påpekar detta så anklagas man för att driva klasskrig.



En som däremot ansåg att Obama faktiskt drev en klasskampsretorik och att detta strider helt mot den amerikanska ordningen, var den republikanske senatorn Marco Rubio som här talar om saken:



Såväl Clinton som Rubio har förmodligen viktiga poänger. Den fattigdom som på många håll existerar i USA måste kunna omtalas utan att demoniseras - på samma sätt som ekonomiska kriser likt den USA nu befinner sig i, inte borde innebära en frestelse för amerikanska politiker - och i synnerhet inte för dess president - att använda sig av socialistisk klasskampsretorik.

Se även tidigare inlägg:

The Hidden America: Hemlösa barn i USA 20110703

Obamas presskonferens om ekonomin och andra frågor 20110629

Inga kommentarer: