tisdag 7 juli 2009

USA och Ryssland drar ner på kärnvapnen

President Obama som idag besökt Ryssland, kom tillsammans med Rysslands president Dmitrij Medvedev överens om att dra ner på ländernas respektive kärnvapenarsenaler i att avtal som går under namnet Strategic Arms Reduction Treaty, och som syftar till att ersätta Start-avtalet, som slöts 1991. Antalet kärnvapenstridsspetsar ska nu reduceras med en tredjedel och hamna under kring 1000 stycken.

Obama träffade president Medvedev och kommer också att träffa premiärminister Putin - om vilken Obama innan sin resa fällde omdömet att denne levde kvar med ena foten i kalla krigets sätt att göra affärer. Något Putin kontrade genom att säga att står stadigt på båda fötter och blickar in i framtiden.

Obamas uttalande har fått rysk media att tolka det hela som att USA försöker bryta upp banden mellan Putin och Medvedev. Den ryska tidningen Moskovskij Komsomolets skriver:

"Washington har öppet blandat sig i Rysslands politiska liv och tänjer Kremls tandem till bristningsgränsen. Något liknande har aldrig förekommit i allt sicksackande i relationerna mellan Washington och Moskva" (Citat från DN)

Hur mötet mellan Obama och Putin går får vi se - men mötet med Medvedev tycks ha gått utmärkt. Förutom kärnvapenavtalet så har USA också fått tillstånd att frakta trupper och material till Afghanistan med flyg via Ryssland. En möjlighet av oerhörd vikt för Obama som för fullt trappar upp kriget mot talibanerna. Tidigare har USA bara fått transportera krigsmaterial genom Ryssland via tåg, men tillåts nu 4500 flygningar årligen - vilket sparar såväl tid som pengar för USA.

Två brännande frågor, och källor till konflikt länderna emellan togs dock inte upp: Rysslands krav på att Ukraina och Georgien inte ska få bli NATO-medlemmar togs inte upp, och Obama gav inget löfte om att avboka planerna på ett amerikanskt missilförsvar i Östeuropa. Trots dessa frågor tycktes dock relationen mellan Obama och Medvedev fungera mycket bra, och ledarna tog fasta på det positiva i den andre partens förhållningssätt istället för att fokusera på de punkter de inte hade gemensamt.

Källor: DN, MSNBC, SVD

Se även tidigare inlägg:

Obamas utrikesresa: Ryssland 20090706

Inga kommentarer: