måndag 11 maj 2009

Margaret Spellings om No Child Left Behind

Tidigare skolminister Margaret Spellings talar här om ett av president Bushs stora reformprojekt - No Child Left Behind, som syftade till att avkräva skolorna att alla amerikanska barn lärde sig att läsa, skriva och räkna. Projektet - som drevs igenom bipartisanskt tillsammans med tunga Demokratiska senatorer som Ted Kennedy - har under åren fått kritik, dels pg a att det inte finansierats tillräckligt, och dels pg a att te x lärarfacken anser att man går för tufft fram mot lärare. Här i Sverige har No Child Left Behind aldrig undersökts speciellt sakligt eller sansat. För några år sedan skrev Åsne Seierstad en artikel i Aftonbladet om saken med namn "Här förs ett krig mot utbildning". Aftonbladets ingress till artikeln löd:

"Mer plugg och fler prov - det är George Bushs skolpolitik. Bra skolor premieras, medan de som uppvisar sämre resultat riskerar att stängas. När lärarna protesterade kallade utbildningsministern dem för terrorister."

Artikeln förklarar sedan vidare alla de enorma problem som NCLB orsakar (och utgör en av de mer ensidiga reportage jag läst på länge) och sammanfattar syftet med NCLB så här:

"Presterar eleverna inte tillräckligt bra på de nationella proven straffas skolan ekonomiskt. Upprepar sig de dåliga resultaten kan den stängas. Målet med reformen är att tvinga alla elever att få godkänt."

Målet med NCLB är snarare att tvinga skolor att inte frakta igenom elever med svårigheter utan att ta ansvar för detta. Skolorna måste ta ansvar för att alla elever lär sig räkna, skriva och läsa (precis som i vilken svensk skola som helst). Det enda sättet att kontrollera att så blir fallet, är att helt enkelt testa eleverna i dessa ämnen. För att, om de inte kan dessa saker, sätta in hjälp. Skolor som inte gör detta ska hållas ansvariga. Det nämner inte artikeln.

Det komplexa amerikanska skolsystemet, som är totalt annorlunda än det svenska statsstyrda systemet, nämns inte alls. Inte heller nämns att NCLB hade brett bipartisanskt stöd.

Att en svensk artikel om saken skulle vara högst ensidig är dock ingen större nyhet. Det intressanta är emellertid numera vilken framtid NCLB kommer att få under Obama-administrationen. Många Demokrater stöder NCLB - samtidigt som starka intressegrupper inte gör det. Bushs utbildningsminister Margaret Spellings gissar att Obama-administrationen (som i så många andra frågor) kommer att byta namn på NCLB men fortsätta bedriva dess grundläggande policy. Om så blir fallet så vore det intressant om Aftonbladet fick det att gå ihop att Obama fortsätter driva Bushs skolpolitik. Och om man då framställer det som lika "illsinnat" som man gjorde under Bush. Här är Margaret Spellings på Fox News:



Inga kommentarer: