söndag 5 juli 2009

Inför Obamas Moskva-besök

Imorgon åker president Obama till Moskva för att träffa såväl president Medvedev som premiärminister Putin. Till skillnad från de många historiska pampiga möten mellan ledarna för de båda världsmakterna, så förväntas det inte blåsas några fanfarer denna gång.

President Obama har intentionen att "trycka på reset-knappen", för att nystarta relationen med Ryssland, som fick sig en rejäl törn efter ryssarnas invasion av Georgien förra året. Men Obama har också bestämt sig för att ta ton mot ett Ryssland som visar alltmer totalitära tendenser, och kommer att låta sig intervjuas av den ryska oppositionstidningen Novaya Gazeta, som gjort sig känd för att våga kritisera regeringen. Fyra av tidningens specialkorrespondenser - däribland Anna Politkovskaya - har blivit mördade.

Obama har indikerat att han dels vill påminna Putin om att det kalla kriget är över, samt att han tycks se en skillnad mellan Putin och Medvedev där den sistnämnde ses som betydligt lättare att ha att göra med. Kanske är det också vägen att gå i USA:s försök att hitta en balansgång i den inte helt lätta relationen med den forna supermakten. Moscow Times skrev förra veckan om Obamas uppkommande besök:

"The outcome of Obama's visit will depend on the willingness of the US to see the differences between the national interest of Russia and the interests of Russia's ruling elite."

Saker som i riktiga demokratier inte bör vara två skilda saker.

Källor: The Guardian, TIME

Se även tidigare inlägg:

Obama vill hälsa Putin att kalla kriget är över 20090703

Ryssland: en skrupellös demokrati 20090611

7 kommentarer:

Katarina sa...

Lyssna på programmserien om tre programm
"Putin och rysskräcken" i P1 sista delen fred 10/7 11.03 repris söndag 12/7. för et bredare perspektiv på realtionerna Ryssland USA

Ronie Berggren sa...

Nu när du säger det så lyssnade jag faktiskt på något från den serien när jag satt i bilen häromdagen - men jag hade glömt bort att det var en serie. Tack för påminnelsen. ska se om det går att lyssna via nätet.

Katarina sa...

Ja,det går säkert att lyssna på de 2 första avsnitten på nätet. Jag tycker att det skulle vara väldigt bra om du lyssnade. Det är viktigt.

Ronie Berggren sa...

Jag har kikat runt lite, men hittar inte programmen på deras hemsida... Så om du har någon länk får du gärna tipsa mig :)

Katarina sa...

Gå in på Sr hemsida du hittar progarmmet genom deras lista "program A-Ö" "Putin och Rysslandsskräcken"

Ronie Berggren sa...

Tack. Jag har nu lyssnat igenom alla tre delar, det var väldigt intressant. Och den där aspekten av Putins nödvändighet att sätta hårt mot hårt, för att förhindra oligarkerna från att styra landet var något jag inte kunde särskilt mycket om.

Att programmet nyanserar Rysslands-bilden är därför bra. Men jag anser att programserien missar kontentan i den legitima kritiken mot Ryssland: dvs att målen inte helgar medlen.

Putin har säkert många goda anledningar att stänga ner tidningar, kriga i Tjetjenien, gå in i Georgien et c. Och dessa anledningar kan vi förmodligen för lite om här i väst (jag kunde te x inte det där om oligarkerna) - och att det klargörs är bra.

Men den västliga kritiken grundas ju inte främst mot att Putin beter sig irrationellt, eller mot att han försöker lösa de problem som alla vet att Ryssland har - utan på de metoder Putin använder sig av för att lösa de ryska problemen.

Om vi i väst för en tid trott att Ryssland började bli "en av oss" (inte den andre, utan tvärtom en del av den demokratiska familjen) så har Putin med sina metoder alltmer visat att Ryssland löser sina problem med helt andra metoder än Tyskland, Storbritannien, Sverige, Norge eller Finland skulle göra.

Det är där skon klämmer.

Om jag får tid så ska jag skriva ett inlägg om den där programserien. Som dock var mycket intressant.

Tack för tipset än en gång :)

Katarina sa...

Kul att du lyssnat på programmen och tyckte de var intressanta.
Det var befriande att höra dem eftersom de tog upp fakta och åsikter man annars aldrig hör i svensk media. Hitills har programmserien bemötts av tystnad vilket är beklagligt, men ej helt förvånade. Media och politikerna vill ej ta en diskussion som kan leda fram till att de har misslett svenska folket i hur farligt Ryssland med Putin är.
Varje land har sin historia Ryssland har en lång historia som stat och har fram till för ca. 20 år sedan varit fedalt/diktatoriskt
Landet behöver tid att mogna som demokrati. 90-talet under Jelstin tid beskrivs i Sverige och väst som den mest demokratiska och underbara, då upplevde ryska folket kaos, ekonomiskt och politiskt.Det var i praktiken oligarkerna som styrde, vad var det för demokrati? undrar ryssarna.

Tack för att du lyssnade.