fredag 3 juli 2009

Obama vill hälsa Putin att kalla kriget är över

President Obama gör om några dagar sitt första Moskva-besök där han ska träffa såväl president Medvedev som premiärminister Putin, för att främst samtala om ett nytt gemensamt avtal om minskade vapen för att ersätta ett avtal som går ut i december. Inför resan intervjuades Obama av Associated Press om sin utrikespolitik (se klipp här), där han bland annat förklarade att premiärminister Putin har en fot kvar i gamla tiders sovjetiska sätt att göra affärer:

"I think that it's important that even as we move forward with President Medvedev that Putin understand that the old Cold War approaches to U.S.-Russian relations is outdated. ... Putin has one foot in the old ways of doing business and one foot in the new."

Vad som gör Obamas inställning intressant är att han gör en distinktion mellan Medvedev och Putin, och hyser betydligt större tilltro till den förstnämnde. Och det är svårt att komma ifrån att Medvedev ter sig avsevärt mer sympatisk än Putin - om möjligheten finns att förmå Medvedev att stå på egna ben och ta den makt som rätteligen bör ligga i hans, inte i Putins händer, så vore det kanske ett kort värt att satsa på för att förbättra relationen mellan Ryssland och väst - och för att också förbättra situationen i Ryssland. Hur Obama-administrationen spelar ut detta kort ska bli mycket intressant att se.

Källa: Yahoo News

Se även tidigare inlägg:

Ryssland: en skrupellös demokrati 20090611

1 kommentar:

Katarina sa...

Det är USA som under de 10 åren utvidgat sina intressfärer. Varför skylla för att vara den agressive. jämnt och ständigt.
President Obama borde verkligen tala om för Sverige att kalla kriget är över, Sovjetunionen upplösts, muren har fallit. Den allmäna uppfattningen här i Sverige verkar vara att Ryssland hotar Sverige och hela världen i stort sett.