fredag 4 september 2009

Arbetslösheten ökar igen

Den amerikanska arbetslösheten som i juli sjönk till 9,4% - och inte passerade 10%-strecket som man befarade kunde ske, har nu ökat igen och ligger nu på 9,7%, skriver Reuters. Det är ett dåligt tecken för den amerikanska befolkningen (och även för Obama-administrationen, även om det givetvis är sekundärt).

En amerikansk bekant via Internet vars jobb hänger på en sytråd, frågade mig för några veckor sedan upprört om när Obama skulle fixa ekonomin: jag försökte diplomatiskt förklara att Obama byggde en politik som syftade till temporära tillfälliga lösningar, medan Republikanerna ville bygga ett mer långsiktigt hållbart system. Det var dock lite för komplicerat för min kompis som bara enkelt utbrast: "He better hurry, I´m not going to be here forever!"

Kontentan var med andra ord att något måste göras akut, och att den som avkrävs ansvar är den som sitter vid makten. En sak Obama hade kunnat göra - var att lansera ett simulanspaket som syftade till att faktiskt stimulera ekonomin. Något hans nuvarande stimulanspaket inte gjort.

Källa: Reuters

Se även tidigare inlägg:

Joe Biden propagerar för stimulanspaketet 20090903

Inga kommentarer: