tisdag 1 februari 2011

Muslimska brödraskapet och Egyptens relation med Israel

Om den pågående revolutionen i Egypten leder till det muslimska brödraskapets maktövertagande så kommer det med stor sannolikhet att innebära att fredsavtalet med Israel bryts.

Här beskriver MSNBC:s Richard Engel muslimska brödraskapets funktion i det egyptiska samhället. Han förklarar att ett maktövertagande av dem inte skulle bli som talibanerna i Afghanistan eller som Khomeni-revolutionen i Iran - flickor skulle inte förbjudas att gå i skolan etc, och brödraskapet är mer intresserad av att ha makt över de lokala samhällsinstitutionerna snarare än presidentposten. Däremot skulle Egypten islamiseras och fredsavtalet med Israel nästan helt säkert rivas upp.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här är också en artikel där Al-Alam, Mohamed Ghanem - en av muslimska brödraskapets ledare - manar armén att förbereda sig för krig mot Israel. Här har Los Angeles Times också en artikel om hur muslimska brödraskapet döljer sin politiska islam när de ansluter sig till demonstranterna. Ingendera av dessa saker bådar gott - och vad de stora skarorna som nu demonstrerar mot Hosni Mubarak borde lära av denne är att hålla det muslimska brödraskapet på mattan. Brödraskapet har dock varit förföljt, och det gör också att de naturligtvis uppfattas som folkliga. Ens fiendes fiende är dock inte alltid ens vän, och om muslimska brödraskapet tar makten i Egypten så kommer majoriteten av dem som nu demonstrerar förmodligen förstå det.

Här är en dokumentär från Al Jazeera vid namn A Nation In Waiting från 2008 om president Hosni Mubarak och Egyptens moderna historia:

Del 1:



Del 2:



Del 3:



Del 4:



Se även tidigare inlägg:

Netanyahu varnar för islamistiskt maktövertagande 20110201

Inga kommentarer: