onsdag 9 februari 2011

Om Rumsfelds biografi

Igår släppte USA:s tidigare försvarsminister Donald Rumsfeld sin memoar Known and Unknown: A Memoir. Rumsfeld var president Bushs försvarsminister mellan 2001 och 2007 när han ersattes av Robert Gates (som därefter fortsatte som försvarsminister också i Obamas regering).

Jag har läst det mesta som alla högre tjänstemän inom den fd Bush-administrationen (Condolezza Rices bok undantagen) hittills skrivit om sin tid i . Rumsfelds bok kommer jag också att läsa. Redan nu kan dock med empiriska belägg konstateras att Rumsfeld med största sannolikhet inte kommer att vara lika kritisk mot president Bush som SVD i följande notis om Rumsfelds bok verkar vilja få det att framstå med rubriken: Rumsfeld skyller nederlag på Bush.

Svenska tidningar gillar dock slagkraftiga rubriker även när de är felaktiga. Här skriver te x DN att Bush i sin bok "Decision Point" hävdar att han övertalades till Irakkriget av Dick Cheney. Ingen som följt Bush på nära håll tror att det var så. Och ingen som har läst boken tror det heller (jag har gjort bådadera).

Rumsfeld hade kritiker inom Bush-administrationen, men Bush själv var inte en av dem, varför jag finner det föga troligt att Rumsfeld verkligen skulle basunera ut eventuell kritik på det sätt SVD i sin artikel ger sken av (men mer om det när jag läst boken). Däremot kom Donald Rumsfeld och John McCain inte nämnvärt bra överens och tycks så fortfarande inte göra.

Här intervjuas den tidigare försvarsministern av George Stephanopoulus på ABC News, i sin första live-intervju sedan han lämnade ämbetet. Rumsfeld inleder med att kommentera situationen i Egypten och kommenterar sedan sin tid som försvarsminister och hanterandet av Irakkriget, där Rumsfeld bl a kommenterar den kritik han fått om att inte ha skickat in fler trupper från början.



Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

DN:s missvisande skildring av Bushs Irakbeslut 20101111

Inga kommentarer: