tisdag 17 maj 2011

John McCain om de tuffa förhören

Blogger krånglade innan helgen och en mängd inlägg försvann. De senaste dagarna har blogger dock återställt dessa, och jag återpublicerar dem därför i den takt de kommer - ursprungligen skrevs de typ den 13 maj.

John McCain är den republikan som mest konsekvent motsatt sig Bush-administrationens tuffa förhörsmetoder, i synnerhet waterboarding, som han anser bör räknas som tortyr (ett begrepp som dock inte bör kastas omkring lättvindigt). Här skriver McCain en artikel i Washington Post om sin syn på den pågående debatten som uppkommit efter Bin Ladins död om huruvida de tuffa förhören av Al Qaida-fångar ledde till den information som sedan gjorde att Bin Ladin kunde spåras.

McCain inleder med att förklara att frågan handlar om hur man bör definiera tortyr - och om "de tuffa förhörsmetoder" som Bush-administrationen brukade sig av bör betraktas som tortyr eller inte. McCain anser att waterboarding bör göra det, eftersom det utgör en slags skenavrättning.

Han förklarar sedan hur de tuffa förhörsmetoderna -inte- ledde fram till att Bin Ladin kunde spåras. Den informationen utvanns genom konventionella förhör, även med personer som inte blivit utsatta för några former av tuffa förhör.

Trots det så vet han dock att de som brukade sig av de tuffa förhören gjorde det för att skydda USA, och dessa bör inte åtalas. McCain skriver:

I don’t believe anyone should be prosecuted for having used these techniques, and I agree that the administration should state definitively that they won’t be. I am one of the authors of the Military Commissions Act, and we wrote into the legislation that no one who used or approved the use of these interrogation techniques before its enactment should be prosecuted. I don’t think it is helpful or wise to revisit that policy.


Men han anser också slutligen att USA måste upprätthålla en viss standard, och sätta ett exempel som även ger grymma individer viss mänsklig värdighet:

Ultimately, this is more than a utilitarian debate. This is a moral debate. It is about who we are.

I don’t mourn the loss of any terrorist’s life. What I do mourn is what we lose when by official policy or official neglect we confuse or encourage those who fight this war for us to forget that best sense of ourselves. Through the violence, chaos and heartache of war, through deprivation and cruelty and loss, we are always Americans, and different, stronger and better than those who would destroy us.


Jag håller inte med McCain. Vare sig i fråga om att de tuffa förhören inte skulle ha betytt något (de betydde mycket, vilket jag för närvarande läser en bok om, som jag ämnar skriva mer om vid tillfälle) - eller att de skulle utgöra tortyr. Det kan också konstateras att McCain - trots sina personliga erfarenheter, både av att själv ha utsatts för tortyr och av sin aktade ställning som politiker - inte tillhör kretsen med spetskunskap i detta ämne. McCain var senator, han var inte en del av Bush-administrationen, och har således inte samma insikt i dessa händelser som de hade (eller som Obama-administrationen har, om de vill). Men det till trots så förespråkar McCain en konsekvent linje, och han går emot såväl Bush- som Obama-administrationens förhållningssätt till detta ämne. En maverick som därför fortfarande imponerar. Och det är synd att han är för gammal för att ställa upp i ett presidentval en gång till. 2012 skulle han nämligen med stor sannolikhet besegra den person han förlorade mot 2008.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Diskussionen om de tuffa förhörsmetoderna kvarstår 20110512

Inga kommentarer: