tisdag 17 maj 2011

Newt Gingrich talar om sin presidentkandidatur

Blogger krånglade innan helgen och en mängd inlägg försvann. De senaste dagarna har blogger dock återställt dessa, och jag återpublicerar dem därför i den takt de kommer - ursprungligen skrevs de typ den 13 maj.

Newt Gingrich intervjuas här av Sean Hannity på Fox News, vilket är Gingrichs första intervju sedan han pålyste sin presidentkandidatur. Hannity inleder med att förklara att när Gingrich senast innehade ett politiskt ämbete så var Seinfeld det största på TV och Spice Girls det största i popvärlden och pagers den senaste tekniken. Det var med andra ord rätt längesen - och Gingrich förklarar att mycket, mycket riktigt, har förändrats sedan den tiden. Somliga saker har dock inte förändrats, bland annat vissa principer som gäller för USA och det är därför han ställer upp i presidentvalet eftersom USA behöver en president som kan utgå från rätt principer i sin politik. Obamas politik utgår från vänsterprinciper som historien bevisat inte fungerar, förklarar Gingrich.

Han säger dock att han vet att han står inför en svår utmaning. Obama kommer att bli svår att besegra och han vet att media kommer att frossa i hans eget förflutna. Han är dock medveten om vad han ger sig in i och förklarar att Obama borde skämmas för de saker han säger som president. I de flesta av Obamas tal är Obama en splittrande faktor, som försöker projektera sin egen bild av republikaner till det amerikanska folket. Obamas tal kanske passar en senator från Illinois som är ute på en valkampanj, men de lämpar sig inte för USA:s president.

Här är intervjun, och Gingrich framstår som en politiker som faktiskt har erfarenhet av hur saker och ting fungerar, kombinerat med ett genuint intresse för ideologi och historia. Han är dessutom allt annat än populist. Således skiljer han sig i hög grad från nästan alla andra republikanska (potentiella) kandidater, vilket förstås är mycket välkommet.

Del 1:Del 2:Se även tidigare inlägg:

Newt Gingrich pålyser presidentkandidatur 20110511

------------------

MtP: Newt Gingrich 20110515

Inga kommentarer: