tisdag 10 maj 2011

Vietnamveteran om sin fallne son

USA - till skillnad från många andra länder i västvärlden - har en krigskultur på så vis att stora delar av befolkningen i varje generation på ett eller annat sätt präglats av att de krigat för sin nation. Här intervjuas på Fox News Daniel Murphy, fader till sin fallne son Navy Lt. Michael Murphy som stupade i Afghanistan för sex år sedan i en strid med talibanerna - men som nu i efterhand tilldelats Medal of Honor och fått ett skepp uppkallat efter sig. Pappan ger i intervjun sitt perspektiv på sonen, och hur han utifrån sina egna erfarenheter i Vietnam betraktade sonens mycket farliga yrkesval. Samt hur han nu ser på Bin Ladins död:



En generation i USA som emellertid inte i någon större utsträckning kan relatera till krig på riktigt samma sätt som andra amerikanska generationer, är dock Barack Obamas generation. Han föddes själv 1961 och var således för ung för Vietnam och för gammal för Gulfkriget 1991. Hans världsbild formades överlag i slutet av 1970-talet och under 1980-talet i en akademisk miljö under en tid när denna miljö utifrån tidigare krigs- och politiska erfarenheter (Vietnam, Watergate, etc) var mycket kritiska mot sitt eget land.

När Obama kampanjade till president, så märktes dessa saker hos honom. När han själv sedan blev president så fick han problemet med att försöka jämka sina egna inlärda föreställningar om saker och ting, med en verklighet som kanske inte riktigt var som vänsterakademikerna i hans ungdom gjorde gällande. Med operationen mot Bin Ladin har Obama visat att han rört sig åt rätt håll, och att han väljer att fortsätta utvecklas, snarare än att likt så många andra med samma bakgrund, låsa sig fast vid förlegade vänsterföreställningar.

Se även tidigare inlägg:

Noam Chomsky om Bin Ladins död 20110510

-------------

Salvatore Giunta på Fox News 20101119

Inga kommentarer: