fredag 8 juli 2011

Sudanesisk ambassaddör avärdar kritik mot Bashir som islamofobi

Sudans ambassadör till Storbritannien intervjuades idag av CNN om Sydsudans oberoende som träder i kraft imorgon. Ambassadör Abdullahi Alazreg förklarade att det var bra att konflikten var slut och att Sudan är glada över att Sydsudan nu får frihet, och betonade (från sitt perspektiv) att president Omar al-Bashir är att tacka för saken. Utan honom hade något referendum aldrig ägt rum och kriget hade fortgått.

Det är förstås en subjektiv syn på saken (och den som orsakat så många problem kan knappast hjälteförklaras för att han upphör med otygen) - men överlag säger ambassadören ändå bra saker (och om Sudan lever så som ambassadören säger så vore det mycket önskvärt) och även om han försvarar president Bashir så är det högst förståeligt med tanke på hans eget ämbete. Men när CNN:s programvärd tar upp det faktum att Bashir är efterlyst av internationella brottsmålsdomstolen så avfärdar ambassadören denna institution - något som ur ett konservativ perspektiv förstås heller inte är särskilt kontroversiellt, och USA:s konservativa förkastar helt organisationen. Det intressanta är dock att ambassadören gör detta genom att säga att kritiken mot Bashir som gett upphov till efterlysningen beror på islamofobi. Så här säger ambassadören i slutet av CNN-klippet som följer:

"He is an innocent man, he has been targeted for political reasons, because some people, they have you know, islamophobia - and arabophobia."




På hyllan här bredvid står Mattias Gardells bok med just titeln "Islamofobi" - en bok där Gardell brännmärker en mängd mycket kunniga och insiktsfulla islamkritiker (som dock många gånger i verkligheten inte alls är lika kritiska som Gardell framställer dem) genom att stämpla dem som just islamofober. Här försöker alltså Sudans ambassadör att avfärda kritiker till den islamiska regimen - som onekligen har oskyldigt blod på sina händer - med samma resonemang.

Såväl Gardell som ambassadör Alazreg har förstås fel. Det finns en mängd skarpa kritiker av islam som inte är islamofober. Och ICC:s arresteringsorder har förstås inget att göra med islam eller en fobi mot araber, utan bara att göra med de saker president Bashir har gjort. Det sistnämnda skulle Gardell förmodligen hålla med om, problemet är dock bara att det i grunden är vänsterdiskurser som hans, som genom att försöka illegitimera alla former av specifik religionskritik riktad mot islam (som visst är så pass monolitiskt att det visst går att säga vissa saker om väldigt mycket) - gjort att alla som är muslimer som så önskar nu har en sköld där de med hjälp av islamofobistämpeln kan värja sig från alla former av kritik. Något den sudanesiske ambassadören också gör.

Vad detta visar är alltså att islamfobibegreppet verkligen är ett begrepp som muslimer brukar för att slippa mer granskande kritik. Det står här helt tydligt eftersom ingen anhängare av västerländsk demokrati och tro på mänskliga rättigheter faktiskt kan tro att ICC efterlyser Bashir pg a att de är islamofobiska (inte ens en svensk vänsteraktivist kan tro att det skulle förhålla sig så). Vilket alltså innebär att begreppet onekligen och tydligt har missbrukats. Den fråga som därför tål att ställas är om sådant missbruk föregår också på annat håll och i mindre sammanhang än när det gäller frågor om folkmord?

Se även tidigare inlägg:

Inför Sydsudans oberoende 20110708

Inga kommentarer: