Japans premiärminister Taro Aso besökte idag President Obama i Vita Huset, som den första utrikespolitiska gäst att besöka Obama sedan han svors in för en månad sedan. Vilket Obama menade visade på betydelsen av relationen länderna emellan:
"It's a testimony to the strong partnership between the United States and Japan," sa presidetn Obama.
Obama försäkrade också premiärminister Aso att Japan var en hörnsten för den amerikanska säkerhetspolitiken i Asien, och USA:s länk till världsekonomin. En försäkran också Hillary Clinton gav när hon besökte Japan förra veckan. Japan är oroliga över att USA ska komma att ty sig mer till Kina än till Japan - en rädsla såväl utrikesminister Cliton som president Obama vill motverka.
Japan har själv egna politiska problem; och sedan den populäre premiärminister Junichiro Koizumi (som var premiärminister mellan 2001-2006, diggade Elvis Presley och hade en mycket varm relation med president Bush och bland annat skickade japanska trupper till Irak) lämnade ämbetet år 2006 har Japan fått se ett antal ineffektiva ledare komma och gå - och premiärminister Aso är också en svag ledare som förmodligen heller inte kommer att sitta kvar så länge till. Inte minst därför är det viktigt för USA att betona att den relation man har med Japan är djupare och större än kontakten mellan en specifik president och en specifik premiärminister. Något Michael Auslin - Japan-specialist på tankesmedjan American Enterprise Institute - bekräftar när han säger att premiärminister Asos besök skickar en bred signal "to the Japanese political establishment that the Obama administration is going to work with whoever is there. If we continue to wait for the next Koizumi, the next strong leader, we're going to be waiting forever,"
Relationen med Japan är förstås av yttersta vikt - och att Obama-administrationen så tydligt visar vikten av den relationen med såväl Clintons - som premiärminister Asos besök, är mycket bra. Till skillnad från relationen med Kina så är relationen med Japan för USA:s del en äkta sådan - med två demokratiska vänner, som delar såväl ekonomiska som ideologiska intressen. Och inte bara ekonomiska - så som fallet är med Kina.
Källor: Yahoo News, BBC News
Se även tidigare inlägg:
Hillary Clinton helar japanska sår från makens uteblivna besök 20090216
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar