fredag 20 februari 2009

Netanyahu blir Israels nye premiärminister

Likuds ledare Benjamin Netanyahu blir ny premiärminister för Israel efter att president Shimon Peres gett honom uppdraget att bilda en koalitionsregering.

Netanyahus främsta rival för posten - Kadimas ledare Tzipi Livni - vars part fick ett mandat mer än Likud i valet, men vars stödpartier är alltför små för att hon ska kunna bilda en trovärdig koalition, säger att hon vill förbli i oppositionspolitik och inte ingå i en Likud-koalition, något Netanyahu hade önskat - och i en artikel i Jerusalem Post förklarar han att beslutet att inte forma en koalitionsregering under hans förra mandatperiod som premiärminsiter 1996-1999 hade varit hans största politiska misstag. Livni lämnar honom dock nu inte något val, och förklarade i ett meddelande till sina anhängare att de inte röstade på Kadima för att de skulle gå höckerblockets ärenden, utan därför nu istället kommer att utgöra ett hoppets alternativ för oppositionen.

Valet av Netanyahu - som under sin politiska karriär fört en konsekvent hård linje mot såväl Hamas som i sin retorik mot Iran väljs i en tid när president Obama försöker hela såren från konflikten mellan Israel och Palestina, och förhandla med Iran i försök att förhindra dem att bygga kärnvapen. Samtidigt kom igår en rapport från FN:s atomenergiorgan IAEA om att Iran nu har tillräcklig stor mängd låganrikat uranium för att inom relativt kort tid kunna tillverka en atombomb.

Netanyahu har länge betonat vikten av att till varje pris förhindra Iran från att uppnå ett sådant vapen - och därför lär spelet mellan Obama, Netanyahu och Ahmadinejad bli mycket spännande att följa de närmaste månaderna.

Se även tidigare inlägg:

Kadima tar flest platser i Knesset 20090210

Valet i Israel och hotet från Iran 20090209

Se även SVD, DN

Inga kommentarer: