tisdag 24 februari 2009

Schwarzenegger försöker återstarta dödsstraffet

Den 15 december 2006 så satte Floridas dåvarande guvernör Jeb Bush tillfälligt stopp för alla delstatens avrättningar efter att det framkommit att en avrättning inte fungerat, och att det krävts en andra giftinjektion för att avrätta den dömde (avrättningarna fick sen grönt ljus igen av efterkommande guvernör Charlie Crist).

Samma dag som Jeb Bush satte stopp för avrättningarna i Florida, förklarade också distriktsdomare Jeremy Fogel i Kalifornien att implementeringen av avrättningarna i Kalifornien inte var konstitutionsenliga eftersom han ansåg att processen (de tre olika sprutorna som ges; en som gör personen medvetslös, en annan som får muskelverksamheten att stanna och en tredje dödande dos - och effekterna av dessa metoder när det ibland visat sig att fångar inte blivit medvetslösa) bröt mot det åttonde tillägget som förbjuder grym behandling av människor - men att det dock var något som skulle kunna åtgärdas.

Arnold Schwarzenegger som är en stark förespråkare av dödsstraff och sagt att han sätta igång med avrättningarna "immediately -- yesterday," så fort de legala hindren försvunnit. Han har därför tillsatt en allmän panel att granska och godkänna de nya procedurerna för att få avrättningarna att fungera konstitutionsenligt och om de godkänner de hela så kan avrättningarna återupptas inom 6 månader till ett år.

Kaliforniens death row ligger på San Quentin-fängelset med 680 death row-fångar, vilket är flest antal i nationen. När Metallica släppte sitt album ST Anger, så spelade de (och gjorde en musikvideo) på San Quentin-fängelset, varpå bandets sångare James Hetfield förklarade att om det inte vore för musiken, så skulle han mycket väl själv kunna ha suttit inspärrad där.

Källa: Los Angeles Times

Se även tidigare inlägg:

Virginia-kongressen försöker expandera dödsstraffet 20090215

Palin stöder återinförande av dödsstraff 20090111

Inga kommentarer: