måndag 23 februari 2009

Republikanerna i Kalifornien nekar partipengar till löftesbrytarna

Efter månader av förhandlingar och diskussioner så anslöt sig till slut 6 Republikaner till Kaliforniens stimulanspaket; 3 i Senaten och 3 i Representanthuset - just vad som behövdes för att få förslaget att gå igenom. Men inte till allas glädje.

Startribune skriver att det Republikanska partiet i Kalifornien nu har beslutat sig för att straffa dessa för att dessa sex för att ha brutit sina löften om att aldrig höja skatten, genom att rösta för den största skattehöjningen i delstatens historia. Igår beslutade partiet därför att inte ge några partipengar till de sex löftesbrytarna i valet 2010. Förespråkare av straffåtgärden menar att det visar att det blir hårda konsekvenser för dem som bryter sina icke-skatte-löften. Andra delegater menar dock att beslutet är elakt och knuffar in partiet i ett ideologiskt hörn.

I ett politiskt forum för Demokrater skriver en av debattörerna som respons på nyheten:

"Geez, even Bush senior conceded to tax increases after promising no new taxes.... "

En annan svarar:

"Indeed he did and the Conservatives turned on him for it and Clinton got elected"

Och en annan person skriver:

"Conservative Republicans coming down hard on moderate Republicans in a blue state like California. Yeah, that’s right - real SMART strategy there, Republicans! Alienate moderates! That should get them to gain more power there! Lol. :-P They’ve now gone on a political suicide mission. How sad."

Onekligen tycks Republikanerna såväl på delstatlig som federal nivå röra sig alltmer åt höger, och efter McCains förlust ge mindre utrymme för moderata Repubilkaner. Återstå att se är dock i vilken utsträckning detta kommer att ske, och hur länge det kommer att hålla i sig; men moderata Republikaner som Schwarzenegger, McCain och även Bush - är i dagsläget inte alltför populära inom partiet.

Inga kommentarer: