torsdag 12 februari 2009

Obama, Israel och fredsprocessen

Valet i Israel indikerar att Benjamin Netanyahu kommer att bli Israels näste premiärminister. Trots att Tzipni Livnis mittenparti Kadima vann en plats mer i parlamentet har hon inte tillräckligt många stödpartier i sitt block för att kunna forma en regering - vilket Netanyahu med hjälp av främst det ultra-nationalistiska Israel Beiteinu.

Om Netanyahu formar en regering så skulle det minska chanserna för en ny fredsprocess med palestinierna ytterligare, skriver Emmanuel Navon i en artikel för New Majority.

En Netanyahu-regering skulle också kunna innebära att Obamas planer på ett aktivt engagemang för fred mellan israeler och palestinier i stället skulle få motsatt effekt och leda till än större instabilitet. En regering under Netanyahu (och under Kadima också - eftersom hon helt enkelt inte kan forma en regering utan att samarbeta med högerpartierna, vilket är just vad som gör att valet av Netanyahu ter sig vara det mest naturliga) - kommer att vara en regering som representeras av partier som inte vill upphöra med bosättningarna, som inte vill hålla tillbaka i kampen mot Hamas. Om Obama-administrationen sätter press på Israel att ändå göra detta - och Netanyahu då säger ja till de amerikanska kraven, så kommer de mer hökaktiga partierna i regeringen - så som Israel Beitenu och the National Union - att lämna den vilket kommer att skapa än större instabilitet. Om Netanyahu däremot säger nej till sådana eventuella krav från USA - så kommer Obama-administrationen inte att lyckas med sina fredsambitioner.

Det återstår dock fortfarande att se vad för slags regering Israel sätter ihop - och vad för slags fredsplaner Obama kommer att lyfta fram.

Se även tidgare inlägg:

Kadima tar flest platser i Knesset 20090210

Inga kommentarer: