fredag 20 februari 2009

Obama besöker Kanada

President Obama åkte till Kanada för sitt första utrikesbesök som sittande president. Där mötte han Kanadas konservative premiärminister Stephen Harper vid Parliament Hill som hade rullat ut röda mattan varvat med amerikanska och kanadensiska flaggor.

Obama förklarade det speciella band som rådde mellan de två grannländerna med orden:

"I love this country and think that we could not have a better friend and ally,"

Trots den starka vänskapen länderna emellan finns det även svåra frågor att lösa; Afghanistankriget där 100 kanadensiska soldater stupat, och där Obama-administrationen planerat att trappa upp kriget, var ett samtalsämne.

Kanada har också stora oljerika tjär-stränder i norra Alberta, som gör att de, med 175 miljarder oljefat(barrels), bortsett från Saudiarabien har världen största råoljereserv. Att utvinna oljan skulle dock släppa ut stora mängder växthuseffekter och miljöaktivistgrupper har pressat Obama att stå emot Harpers försök att undanta dem från reglering i frågan.

En annan fråga var frihandelsaftalet NAFTA - där Obama önskat göra förändringar som Kanada ser som protektionism. Samma sak antyddes i fråga om "Buy American" provisionen i Obamas stimulanspaket.

Obama gjorde dock inga konfrontationer gällande de politiska meningsskiljaktigheterna, och tackade Kanada för insatserna i Afghanistan, och sa att förändringar av NAFTA skulle göras på ett sätt "that is not disruptive to the extraordinarily important trade relationships that exist between the United States and Canada."

Gällande oljan så förklarade Obama till kanadensarnas glädje om att hitta sätt att fånga in växthusgaserna och göra stränderna till en miljövänlig energikälla.

Mängder av kanadensare hade också kommit för att få en glimt av den även i Kanada populäre presidenten, och Obama gjorde också ett besök i ett köpcentrum, där han inför glada affärsinnehavare köpte souvenirer till sina döttrar och inte minst Kanadas kända Beaver tail pastries (en specialvariant av våra Wienerbröd) - där de gjort en speciell "Obama-beavertail" till presidentens ära.

Här är ett videosammandrag av besöket, från Vita Huset hemsida:



Källor: Yahoo News, cbc.ca

Inga kommentarer: