måndag 16 februari 2009

Krisen i Kalifornien

Krisen i Kalifornien med dess enorma budgetunderskott och 10-procentiga arbetslöshet har hållit ledamoterna delstatens kongress upptagna med intensiva förhandlingar hela helgen. Situationen är snarlik den som existerade på federal nivå under förhandlingarna om Obamas stimulanspaket - eller än mer i höstas president Bush fick avslag till ett bailoutpaket till bilindustrin.

Guvernör Schwarzenegger har arbetat intensivt för att vinna över drygt en handfull Republikaner i båda kamrar (3 i senaten och 3 i representanthuset) att rösta för ett räddningspaket som består av 15,1 miljarder delstatliga nedskärningar, 11,4 miljarder i lån och 14,4 miljarder i skattehöjningar - vilket anses vara den enda utväg att rädda Kalifornien från dess budgetunderskott på 41-miljarder dollar (ett så stort underskott att det skulle kunna göra en liten nation bankrutt). En lösning som tycks stödjas av Kaliforniens befolkning, varav 56% av väljarna förespråkar en kombination av nedskärningar och skattehöjningar.

Helgens intensiva förhandlingar har dock haft med skattesänkningarna att göra. Republikanerna har länge konsekvent motsatt sig skattehöjningar och menat att det räcker med lån och nedskärningar. Något som de flesta analytiker dock inte anser vara realistiskt - dels därför att delstaten, inte ens med de hårdaste nedskärningar, skulle få ihop tillräckligt med pengar för att balansera budgeten. Och dels därför att nedskärningar på sjukvård, äldreomsorg, utbildning et c - skulle innebära... Ja, förklaring behövs knappast.

Många av Republikanerna har dock gått till val på en anti-skatteagenda, och har pressats hårt från såväl valkretsar som aktivister att stå upp för sina ideologiska principer. Samtidigt pressas de också politiskt av såväl guvernör Schwarzenegger, Demokraterna och inte minst den kritiska situationen i delstaten - till att rösta för skattehöjningen. Och efter helgens intensiva och mycket känsloladdade förhandlingar - tyder nu mycket på att den lagstiftande församlingen har de Republikanska röster som behövs.

Kanske kan Arnold Scwharzenegger därigenom lyckas med att ordna upp Kaliforniens härjade ekonomi, och således kröna sin guvernörskarriär med en seger. Lyckas han inte med detta så lär guvernatorn förmodligen få se hur han själv hamnar i skottlinjen i nästa års guvernörsval, inför vilket såväl Demokratiska som Republikanska kandidater nu börjar vässa klorna.


Källa: Los Angeles Times - här och här. Time

Se även tidigare inlägg:

Schwarzenegger på CBS 60 Minutes 20081223

Arnold talar om Kaliforniens budgetproblem 20081223

Schwarzenegger lägger in sitt Veto mot Demokraternas förslag
20081219

Lame Duck Guvernator 20081217

The Terminator kampanjar med McCain 20081101

Rolig anti-Arnold ad 20080522

"Schwarzenegger" ringer Romney
20080209

Inga kommentarer: