söndag 15 februari 2009

Virginia-kongressen försöker expandera dödsstraffet

Virginia är den amerikanska delstaten som utför flest avrättningar efter Texas. I tisdags röstade Virginias Representanthus med 73 mot 25 röster för att expandera delstatens "triggerman rule" - en lag som begränsar dödsstraffet till den som utförde mordet i fråga. Representanthuset vill dock att dödsstraff också ska gälla för medhjälpare som delar intentionen att döda. Representanthuset röstade också med 75 mot 22 röster för att tillåta dödsstraff för dem som dödar brandmän och hjälpande poliser i tjänst.

Virginias senat har redan godkänt liknande förslag. Förslaget om att expandera "the triggerman rule" - skulle innebära att brottslingar i te x svenskan Annika Östbergs situation skulle löpa större risk att dömas till dödsstraff.

Förslaget i Virginia är dock förmodligen inte tillräckligt stort för att köra över ett veto från delstatens Demokratiske guvernör Timothy M. Kaine - som är katolik och motsätter sig dödsstraff och som har lagt in sitt veto mot "the trigger man bill" de senaste två åren, och indikerat att han skulle göra samma sak även om andra försök gjordes för att försöka expandera dödsstraffet. Kaine stödde tidigt i primärvalet Barack Obama - och Kaine fanns också högt upp på Obamas vice-presidentlista, innan han alltså valde Joe Biden.

Källa

Se även tidigare inlägg:

Palin stöder återinförande av dödsstraff
20090111

Inga kommentarer: