tisdag 24 februari 2009

Bobby Jindals stora dag

Ikväll, amerikansk tid, håller Barack Obama presidentens första State of the Union-tal, även om det i egenskap av hans första tal inför Kongressen kallas just hans första tal inför kongressen. Det blir en stor kväll för Obama där han enligt de flesta analytiker kommer att lägga fram sin ekonomiska agenda.

Men även om det är en stor kväll för Obama så är det förmodligen en betydligt större kväll Louisianas guvernör Bobby Jindal - som av sitt Republikanska parti är utsedd att ge Republikanernas respons på Obamas tal. Den blott 37-årige Jindal har varit djupt involverad i den riktiga storpolitiken ända sedan mitten av tjugoårsåldern - och under förra årets valkampanj var han en möjligt vice-presidentkandidat till John McCain. Många spekulerar också i att han kommer att bli Republikanernas presidentkandidat 2012 - även om Jindal själv förnekar detta. Ikväll kommer han dock att hålla sitt första nationella tal från Baton Rouge, Louisiana - och därmed introducera sig själv för miljontals amerikaner för första gången. Det var tänkt att han skulle hålla ett nationellt tal redan i höstas på Republikanernas nationalkonvent. Orkanen Gustav så då drabbade Louisiana förhindrade dock guvernör Jindal från att medverka - i ett konvent som pg a samma orkan, och McCains spontana infall höll på att inte bli av alls.

Jindal har dock också gjort sig känd inte bara för att ha motsatt sig Obamas stimulanspaket utan också för att i egenskap av guvernör tacka nej till somliga delar av paketet som erbjudits hans egen delstat Louisiana. Ett ställningstagande som kan göra honom till en hjälte i konservativa kretsar - men som kanske inte går hem lika väl hos en allmänhet som i nuvarande skede skattar Obamas stimulanspaket tämligen högt. Deras första uppfattning av Jindal kommer de dock att få ikväll genom att se och höra den unga och första indisk-amerikanske guvernören i landet. Därför kommer Obamas kväll också att bli Jindals stora dag.

För dem som vill veta mer om Jindal är följande artikel i Washington Post läsvärd: "La. Governor Took Fast Track to National Prominence" samt länkarna nedan med följdlänkar.

Se även tidigare inlägg:

Jindal kan tacka nej till federal stimulanshjälp 20090218

Jindal vald att ge respons på Obamas kongresstal 20090212

Inga kommentarer: