Tidigare president George W. Bush fyllde i måndags den 6 juli 63. En av dem som skickade en gratulationshälsning var den ryske premiärministern Vladimir Putin, vars meddelande löd:
"During the last years we have been working on strengthening Russia-U.S. cooperation. Although there were differences between our countries, I always valued your openness and sincerity," skrev Putin i ett meddelande som skickades bara några timmar innan hans möte med nuvarande amerikanske president, Barack Obama.
"With special warmth I recall your hospitality in the Crawford ranch and your family estate in Kennebunkport," skrev Putin vidare och refererade till ett möte mellan de två ledarna 2007 när de gick och fiskade tillsammans.
I dagarna såväl skrivs och sägs det en hel del om vilken dålig relation som existerade mellan Ryssland och USA under George W. Bush. DN skrev te x följande den 6 juli om Obamas Rysslands-besök:
"Obama kom till Moskva för att träffa president Dmitrij Medvedev, men ska också ha ett kort möte med premiärminister Vladimir Putin. Syftet är att återställa de relationer som försämrats den senaste tiden.
Under Bushregeringen sjönk tonen mellan länderna till kalla krigets nivåer; spänningar som kulminerade under Rysslands korta krig med Georgien förra året."
Det är inte sant. Tvärtom så förhindrades tonen från att sjunka till kalla krigets nivåer just tack vare den attityd som Bush intog till president Putin. Att relationen förändrades drastiskt efter ryssarnas invasion av Georgien stämmer visserligen - men relationen dessförinnan var i förhållande till omständigheterna väldigt god. Och relationen mellan president Bush och dåvarande president Putin var en varm relation. 2001 när Bush första gången träffade Putin så fick han på hemmafronten skarp kritik för sitt uttalande om att "han sett in i Putins ögon och fått en glimt av dennes själ och däri sett att Putin var rättfram och pålitlig."
Oavsett innebörden eller sanningen i den meningen, så kvarstod faktum: Bush provocerade inte Putin, utan byggde upp en personlig vänskapsrelation med denne, utan att för den sakens skull kompromissa med sina egna övertygelser om demokrati och frihet, och de fd sovjetrepublikernas rätt till självständighet. Denna vänskap mellan de båda ledarna gjorde att Putin direkt efter 9/11 hjälpte till att hålla världen lugn. När USA satte sin militär i högsta beredskap så följde Ryssland inte efter (vilket alltid hände under kalla kriget när USA ökade sin DEFCON-status), Putin beordrade också en ökning av den ryska oljeproduktionen för att stabilisera marknaden. Och Putin protesterade heller inte när amerikanska trupper landsattes i en fd sovjetrepublik - Uzbekistan.
Hur hade situationen blivit om Bush inte varit mån om att skapa en sådan relation till den ryske presidenten?
Det är förstås svårt att säga - och Ryssland är ingen demokrati i västerländsk mening - och Putin har gjort rejäla övertramp i fråga om vilka rättigheter en ledare i en riktig demokrati har. Men faktum kvarstår: Bush och Putins vänskap innebar en stabiliserande faktor för världen - och den bör inte förringas av politiskt drivna tidningar, som talar om hur "iskalla relationerna USA-Ryssland emellan var under Bush".
Källa: Reuters
Se även tidigare inlägg:
Obama träffar Putin och talar till ryska studenter 20090707
USA och Ryssland drar ner på kärnvapnen 20090707
Obamas utrikesresa: Ryssland 20090706
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar