tisdag 7 juli 2009

Obama träffar Putin och talar till ryska studenter

President Obama träffade i morse premiärminister Putin under en privat frukost - ett möte som beskrevs som artigt, men också lite ansträngt. Obama blandade för ett ögonblick ihop Putins olika titlar och stakade sig:

- Jag är medveten om det utomordentliga arbete ni gjorde tidigare som premiärmin... uhmm president och det ni nu gör som premiärminister,

Putin å sin sida var mer återhållsam, men sa att Ryssland knyter förhoppningen om en bättre relation med USA till Obama som person. Obama har dock tidigare indikerat att USA föredrar att bygga relationer med president Medvedev snarare än till Putin. Men i förhållande till Ryssland är Putin likväl en maktfaktor USA måste ta hänsyn till. Här är ett inslag om premiärminister Putin. Och om talet om en "skuggregering" någonsin stämt, så torde begreppet passa bra på denne man, som kan knäppa med fingrarna för att få matpriser att gå ner dagen därpå, och kasta pennor på elaka fabriksbossar för att de ska återanställa folk som fått sparken. Med en sådan makt är frågan om Putin ens behöver bli president igen för att få folk att göra som han säger, de tycks vara ganska snabba att lyda i alla fall:



Här är Obamas tal inför studenterna i den ryska New Economic School, där han försöker förklara vad som är bra med USA - som te x landets yttrandefrihet - utan att för den sakens skull fördöma det land han gästar:



Se även tidigare inlägg:

USA och Ryssland drar ner på kärnvapnen 20090707

Inga kommentarer: