fredag 4 september 2009

Obamas kärnvapenfria värld får nej av Senaten

Obama som i våras i Prag deklarerade att han ville se en kärnvapenfri värld, och ville att USA skulle föregå som gott föredöme genom att underordna sig FN:s Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty har stött på problem: Senaten tycks inte vara speciellt villiga att förbjuda världens enda supermakt från att provspränga kärnvapen. Och om Obama inte ens kan förmå sin egen nation att göra det, så kommer han få svårt att få någon annan att heller göra det.

"My administration will immediately and aggressively pursue U.S. ratification,"
sa Obama i Prag. Saker och ting har dock inte gått så snabbt som presidenten önskat. Joseph Cirincione, president för the San Francisco-based Ploughshares Fund, som förespråkar kärnvapnens avskaffande säger:

"If this pace continues, there is little chance he will achieve the goals he outlined,"

1999 blev Avtalet senast starkt nedröstat av Senaten där bara tre Republikaner röstade för. Den här gången är Demokraterna mycket starkare, men det behövs 67 Senatsröster för att få förslaget att gå igenom - vilket innebär att det under bästa omständighet behövs minst åtta Republikanska röster - än så länge är ingen Republikan positiv till saken.

Källa: Yahoo News

Se även tidigare inlägg:

Obama i Prag: En värld utan kärnvapen? 20090406

Obama talar om kärnvapen och Nordkorea 20090405

Inga kommentarer: