fredag 4 september 2009

Japans tillträdande premiärminister lovar Obama fortsatt lojalitet

Japans tillträdande premiärminister Yukio Hatoyama, vars mitten-vänster-parti the Democratic Party snart kommer att ta över ledningen för ett land som de senaste 50 åren nästan obrutet styrts av det konservativa pro-amerikanska partiet Liberal Democratic Party - lovade igår i ett telefonsamtal president Obama att den amerikanska-japanska-relationen skulle bevaras, och försäkrade att alliansen med USA var grunden för den japanska utrikespolitiken.

Oro har funnits för att Hatoyamas seger skall föra Japan bort från USA - en oro baserad på en artikel skriven av den tillträdande premiärministern om att Japans svajande ekonomi berodde på amerikansk globalisering. Hatoyama bemötte dock kritiken och kommenterade telefonsamtalet med president Obama:

“We reaffirmed that the Japan-U.S. alliance is the foundation” of Japanese foreign policy, sa Mr. Hatoyama till reportrar.

Japan är USA:s främsta allierade i Asien, och en allians båda länderna idag är beroende av mer än någonsin. Allt indikerar att Kina kommer att överta rollen som den östasiatiska jätten - i såväl ekonomiskt som militärt avseende. Kanske inte så snabbt som somliga tror, men i sinom tid. Japan har inga möjligheter att på egen hand stå emot ett expanderande Kina. USA behöver dessutom alliansen med Japan mer än någonsin när USA:s maktställning i världen - inte minst ekonomiskt - är svagare än någonsin. Japan och Sydkorea är för USA:s del betydligt trognare allierade än EU-länderna - som befinner sig för långt borta från de verkliga oroshärdarna för att förstå vilka allianser som är viktigast att bevara (den amerikanska alliansen), och vilken kritik som är viktigast att förmedla (inte USA-kritiken).

Källa: New York Times

Se även tidigare inlägg:

Japans premiärminister besöker Obama 20090224

Hillary Clinton helar japanska sår från makens uteblivna besök 20090216

Inga kommentarer: