fredag 4 september 2009

Obamas rådgivare splittrade i Afghanistanfrågan

Ett av Obamas största utrikespolitiska problem kommer att vara kriget i Afghanistan. Inom hans parti hörs höga röster på tillbakadragande, och även den amerikanska allmänheten har - oavsett om kriget var nödvändigt eller ej (vilket Obama menat) - lessnat på ett krig som tycks utan ände. Försvarsminister Robert Gates har förklarat att USA måste stå fasta i sitt krig mot talibanerna, och general Stanley McChrystal kommer förmodligen att be president Obama om fler trupper. Igår gjorde Försvarsminister Gates följande uttalande om vilka råd de nästa vecka tänker ge presidenten:



Rådgivarna kring Obama är dock splittrade i frågan om huruvida fler soldater borde skickas till Afghanistan eller ej. New York Times skriver här om de olika positioner som olika höjdare inom Obamas rådgivande cirkel intagit:

Ledande bland dem som motsätter sig en truppförstärkning i Afghanistan är vice-president Joe Biden, som menar att det kan distrahera från andra viktiga mål, som att stabilisera Pakistan.

Richard Holbroke - Obamas specialrepresentant i Afghanistan-Pakistan - har dock motsatt åsikt och anser att ett beskyddande av den afghanska civilbefolkningen underminerar såväl talibanerna som al- qaida.

Utrikesminister Hillary Clinton har varit en tydlig förespråkare av truppförstärkning, och även om hon varit tyst under den senaste tidens diskussion så förväntas hon förespråka en starkare militärstyrka.

Försvarsminister Robert Gates har uttryckt oro för att fler trupper kan komma att få det hela att i afghanernas ögon likna en ockupation - men på nyhetskonferensen ovan, var han mer öppen för tanken på truppförstärkning.

General McChrystal har skickat en 25-sidors rapport (baserad på två månaders undersökningar) om läget i Afghanistan till president Obama. Den innehåller ingen ansökan om fler trupper, men det förväntas begäras separat. Rådgivare till McChrystal säger att det kan komma att röra sig om tre alternativ: antingen en liten truppförstärkning på 10 000-15 000 soldater, alternativt en begäran på 25 000 trupper, och för att kunna garantera bäst säkerhet och största möjligheter en begäran på 45 000 trupper. En person på Pentagon avfärdade dock spekulationerna och sa:

“Anyone who tells you that they know how many troops the commander is going to ask for and the options he may or may not present doesn’t know what he’s talking about, because that has not been determined yet,”

Beslutet kommer dock att vila i president Obamas händer - och det kommer att bli ett svårt beslut, och pröva hans kapacitet som Commander in Chief. MSNBC har här en paneldiskussion om situationen i Afghanistan och de troliga truppförstärkningarna:



Källa: New York Times

Se även tidigare inlägg:

Afghanistan, inte sjukvård - blir Obamas eldprov 20090831

Demokraternas Afghanistankrig - ett nytt Vietnam? 20090829

Inga kommentarer: