torsdag 8 oktober 2009

Cindy Sheehan i Sverige

Antikrigsaktivisten Cindy Sheehan gästar i dagarna Sverige - SVD har här en artikel om henne där hon besvarar några frågor och ger uttryck för somliga av sina åsikter. Bland annat förklarar hon i en intervju med SVD att hon är besviken på Obama:

–Det har inte varit någon tydlig förändring i USA:s policy sedan Obama blev president. Han uppfyller inte sina vallöften när det gäller Irak, men tyvärr när det gäller Afghanistan dit han lovade att skicka fler soldater, säger Cindy Sheehan i en intervju med SvD under ett besök i Stockholm.

–För mig och för fredsrörelsen är detta oacceptabelt. Hans strategi är dömd att misslyckas
.

Hon förklarar också att det är svårare att engagera antikrigsaktivisterna nu än det var under Bush:

–Vår energi utnyttjades för att få demokrater valda. Men det har lett till att fredsrörelsen har förlorat mycket fokus och energi.

Hon menar att maktskiftet inneburit att det nu snarast är svårare att engagera människor än vad det var under Bushs styre - kommenterar SVD.

–Nu har vi en demokratisk president som borde vara emot krigen men uppenbarligen inte är det, vilket gör att fredsrörelsen praktiskt taget är död i mitt land. Under de republikanska åren hade vi ett stort antal människor som engagerade sig utan att vi hade en chans att påverka. Nu när vi har chansen är vi inte tillräckligt många, säger Cindy Sheehan med både ilska och vemod.

Hon kallar vidare terroristerna i Irak och Afghanistan för frihetskämpar och säger till SVD på frågan om risken inte finns att irakierna börjar slåss med varandra om USA åker därifrån följande:

–Det är både arrogant och rasistiskt att tro att USA måste vara i Irak för att diktera hur de, som tillhör civilisationens vagga, ska lösa sina problem. Jag har pratat med irakier över hela världen som upprepar att de själva är kapabla att lösa problemen.

Cindy Sheehans argument är naturligtvis helt världsfrånvända. Som tur är tycks dock det Demokratiska partiet sedan länge (efter att de fick makten) ha övergett henne - och nu när inte ens Nancy Pelosi är för henne, så trivs hon säkert bra i Sverige där de flesta i brist på andra perspektiv tycker precis som hon.

Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

Vänstern har kastat Cindy Sheehan under bussen 20090822

Cindy Sheehan protesterar utanför Bushs nya hem i Dallas 20090609

Inga kommentarer: