söndag 4 oktober 2009

Sjukförsäkringsreformen slår hårt mot medelklassen

Den sjukförsäkringsreform som för närvarande bearbetas i Kongressen kan komma att slå hårt mot den amerikanska medelklassen. Lagförslaget kräver att alla amerikaner har en sjukförsäkring; antingen via en arbetsgivare, via något statligt välfärdsprogram eller att de köper en egen försäkring. För att folk ska ha råd med detta erbjuder dock regeringen subventioner. Problemet som av somliga uppmärksammats är dock att det trots subventioner kommer att innebära stora privata kostnadsökningar för de enskilda familjerna.

"For some people it's going to be a heavy lift," sa den Demokratiske Senatorn Tom Carper från Delaware.

Och den Republikanska senatorn Olympia Snowe - som är den enda Republikan som Demokraterna kan hoppas på röstar för förslaget, sa:

"We have no certainty as to whether or not these plans are going to be affordable."

Den oberoende organisationen Kaiser Family Foundation har räknat ut hur mycket en hypotetisk familj kan komma att behöva betala under sjukförsäkringsreformen:

En familj på fyra personer med en arbetande som tjänar kring 63 000 dollar om året tillhör den mellersta mellanklassen. En sådan familj skulle under senator Max Baucus förslag få en skatteåterbäring på 3,970 för att försäkra familjen till en kostnad av 11,080 dollar. De 7,110 dollar däremellan skulle familjen dock själva få betala. Ett belopp som är mindre än bostadshyran, men förmodligen mer än återbetalningen på ett billån - verkliga pengar, och en summa som kan komma att kännas rejält för många familjer.

De mest generösa subventionerna går till dem som lever närmast fattigdomsgränsen, där en familj på 4 kan komma att subventioneras med $22,000 om året. En familj på 4 personer som tjänar 45,000 dollar om året skulle får 71% täckta av subventioner. En familj (som i exemplet ovan) som tjänar 63,000 skulle få 36% subventionerat - medan en familj som tjänar 90,000 inte skulle få några subventioner. Det sista skulle kunna innebära stora problem för egenföretagare under somliga goda år.

Ett annat - inte litet problem - är att de flesta inte skulle få några subventioner förrän 2013, för att hålla kostnaderna nere.

"The president is absolutely committed to making this affordable. That's the whole point," sa Linda Douglass, taleskvinna för Vita Husets Health Reform Office.

Med förståelsen för att dessa faktorer skulle göra att många helt enkelt inte kommer att ha råd att skaffa sig en sjukförsäkring - trots subventionerna - så godkände Finanskommittén i fredags att somliga skulle undantas från kravet på att skaffa sig en försäkring, och straffet för dem som avkrävdes att skaffa en sådan men inte gjorde det - skulle sänkas. Yahoo News skriver:

"Acknowledging the affordability problem, Baucus' committee voted Friday to exempt millions of people from the requirement to buy insurance and reduce penalties for those who fail to do so. But that would mean leaving at least 2 million more uninsured — not very satisfying to Democrats who started out with the goal of coverage for all."

Källa: Yahoo News

Se även tidigare inlägg:

Obama - videovecka 37 20091003

Demokraten Alan Grayson sammanfattar GOP:s sjukvårdsplan 20090930

Chuck Schumer och Rachel Maddow om Finanskommitténs beslut
20090930

Inga kommentarer: