måndag 7 december 2009

Te-party-rörelsen mer populär än GOP

En opinionsundersökning gjord av Rasmussen visar att Te-party-rörelsen är populärare än Republikanerna. 23% av de tillfrågade sade sig vilja rösta på det ännu icke-existerande te-party-partiet, i jämförelse med 18% för Republikanerna och 36% för Demokraterna. Vidare visade undersökningen att 41% av alla hade en positiv syn på te-partyrörelsen, medan bara 22% hade en negativ sådan. 37% var osäkra på hur de förhöll sig till te-party-rörelsen.

Det är förstås goda nyheter för Republikanerna - eftersom anhängarna av te-party-rörelsen antingen är rena libertarianer, konstitutionalister eller vanliga Republikaner missnöjda med "vänstervridningen" av partiet under George W. Bush (och tidigare under dennes far) och 2008 under John McCain - och vill återföra partiet till Ronald Reagans glansdagar. Te-partyrörelsen växte under året fram som en proteströrelse mot den expanderande statsmakten under president Obama, men också som en proteströrelse mot de moderata krafterna inom det Republikanska partiet. Te-partyrörelsen är ingen enhetlig rörelse, och lokala grupper har hamnat i bråk med såväl moderata Republikaner som med andra te-partygrupper. Men rörelsens tema överlag är enkel: lägre skatter, mindre statsmakt. Rörelsens popularitet kommer förmodligen att stärka den libertarianska falangen inom det Republikanska partiet, och marginalisera "moderata" Republikaner (främst ekonomiskt moderata sådana) ytterligare.

Om detta alltid är till nytta för det Republikanska partiet är allt annat än säkert. År 2000 kampanjade George W. Bush på bl a skattesänkningar som huvudfråga, något som opinionen inte ens under valkampanjen stödde - eftersom ekonomin gått strålande bra under tidigare president Clinton (och en aggressivt ekonomiskt minimalistisk Republikansk kongress ledd av Newt Gingrich, kan tilläggas), utan att denne sänkte skatterna på samma sätt som Bush kom att göra. I ljuset av Obamas expansiva federala politik är dock rörelsen förmodligen den bästa motröst Republikanerna kan få eftersom det denna gång konkret går att peka på tydliga ideologiska motsättningar. Det är svårt att säga att det gick att göra på samma sätt under Bill Clintons 1990-talsmittenpolitik, eller under George W. Bushs likaledes ekonomiska mitten-Republikanism. Nu går det dock utmärkt, och aldrig förr har Ronald Reagans ekonomiska ideal fungerat bättre att lyfta fram sedan Reagan själv gjorde det.

Det skulle enligt min uppfattning vara beklagligt om Republikanerna helt togs över av libertarianer, vars i grunden isolationistiska ideologi i synnerhet i utrikespolitiskt avseende är alltför världsfrånvänd. Men en stark fraktion av libertarianer och Ron Paul-anhängare att lägga om kursen för Republikanernas ekonomiska politik vore dock såväl för närvarande populistiskt bra för Republikanerna som långsiktigt bra för nationen. Vad GOP saknar är än så länge bara en tydlig ledare som på ett övertygande sätt kan kommunicera dessa saker. (Och Ron Paul är i karismatiskt avseende inte direkt någon Ronald Reagan...)

För mer intressant läsning om te-party-rörelsen, se länkarna nedan.

Källa: Politico

Se även tidigare inlägg:

Tea Party - The Movie 20091204

Kongressvalet 2010: Republikanernas libertarianska rebeller 20091126

Inga kommentarer: