fredag 11 februari 2011

CPAC 2011 - del 3: Pat Toomey

Pennsylvanias nye senator Pat Toomey var också han en nytillträdd senator som talade på CPAC (Här kan talet ses). Toomey, som tidigare varit kongressman, förklarar att han trodde att hans politiska karriär hade nått sitt slut tills dess Obama-administrationen framträdde med sina bailouts, sin spendering, ObamaCare, etc. Toomey förklarar att Obama-administrationens agerande övertygade honom att de ville förändra USA och föra in USA på samma väg som de europeiska välfärdsstaterna. Han kände därför att han inte bara kunde sitta på sidan om och låta den saken ske. Därför gav han sig in i politiken igen.

Det största problemet med Obama-administrationens politik är dess ekonomiska politik, förklarar Toomey. Demokraternas snabbt ökande utgifter har skapat de gigantiska underskott USA nu har. Underskott som också hämmar tillväxten och håller arbetslösheten hög.

Vad USA bör göra är inte att höja skuldtaket, utan att införa ett konstitutionstillägg om en balanserad budget. USA tar in de skatteintäkter som behövs för att hantera skulden - vad som behövs är att föra en sund ekonomisk politik.

Han förklarar också hur Obama-administrationen förespråkar en kultur där företagsamhet visserligen uppmuntras, men där det inte belönas. Företag ska skapa tillväxt (eftersom det är företag som gör detta) däremot bör de pengar dessa tjänar inte gå till dem själva, utan till staten. En sådan kultur uppmuntrar inte företagsamhet utan hämmar den.

Republikaner måste därför slå tillbaka mot det pågående regeringsintrånget - det genom att stoppa ObamaCare, stoppa Cap-and-Trade och avskaffa Obamas överreglerande finansreform. Man bör också göra Bushs skattesänkningar permanenta. Regeringen skapar nämligen inte välstånd - det skapas av amerikanska arbetare. USA måste lämna den väg de slagit in på mot europeisk kollektivism och istället vända tillbaka till den amerikanska exceptionalismen. Källan och orsaken till denna exceptionalism finns i den amerikanska republikens grundande principer - principerna om begränsad statsmakt, individuell frihet, en fri marknad och ett starkt försvar.

Liberaler tror inte på dessa idéer - eller ens på amerikansk exceptionalism. Han gör dock det. Hans föräldrar kom till USA från Irland på 1930-talet. Livet i USA var då inte lätt - men det var ännu svårare i Irland. Hans föräldrar kunde dock aldrig tro att ett av deras barn en dag skulle bli amerikansk senator. Idag är han själv dock det, och att det går att bli även om man kommer från en fattig invandrarbakgrund är en av de saker som gör USA exceptionellt - förklarar Toomey.

Pat Toomey ger också han ett målmedvetet intryck, och ger på ideologiska grunder skäl att vara emot Obamas ekonomiska politik.


Se även tidigare inlägg:

CPAC 2011 - del 2: Ron Johnson 20110211

Inga kommentarer: