fredag 11 februari 2011

CPAC 2011 - del 6: Mitch McConnell

Republikanernas minoritetsledare i Senaten, Mitch McConnell - har varit med i leken länge och behöver ingen presentation. Här talar han om vad som väntar: man tänker fortsätta tjata om ObamaCare tills en domstol stoppar lagen eller USA har en president i Vita Huset som återkallar lagen.

McConnell påminner också om hur situationen förändrats för de konservativa. 2009 var det bara CPAC som tydligt vågade stå upp för en klassisk konservatism. Media pratade om att de konservativa var ute ur leken för lång tid, och Obama stod på höjdpunkten av sin popularitet. Man pratade om att den stora regeringens idéer i amerikansk politik höll på att göra come-back och att Reagan-eran nu var över. Då manade han själv de konservativa att stå fast vid sina principer. Han påminde dem om att vara stolta över sina principer och att aldrig tröttna på att kämpa för de idéer som skulle rädda USA. Gjorde man det så skulle man göra come-back, sa han för två år sedan. Idag vill han därför tacka de konservativa för att ha gjort just det: man har stått upp för sina idéer, rekryterat nya medlemmar och gjort en rejäl come-back.

Han påminde också om en läxa från de senaste två åren: blanda inte ihop det som är populärt med det som är rätt. Populärt eller icke-populärt så kommer man att stå upp för det som är rätt. Det var genom att göra så som man fick se hur man idag har John Boehner istället för Nancy Pelosi - och hur man därför har en seriös debatt i Washington idag om vad man ska skära ner, inte vad man ska spendera.

Men, förklarar han, man kan inte stå upp för sina principer om man inte har några sådana. Därför behövs CPAC - CPAC påminner om vad konservativa står för och varför man gör det, helt oavsett vart opinionsvindarna blåser. Konservativa står för begränsad statsmakt och fri marknad. För ett starkt försvar och för traditionella värderingar - och mer än något annat så står konservativa för amerikansk exceptionalism. Konstitutionen menar vad den säger, och man kommer aldrig att be om ursäkt för någondera av de sakerna. De konservativas mål är viktiga än enskilda medlemmars mål - och står man för dessa saker kommer man att göra Washington bättre.

Han tittar också tillbaka på historien och förklarar att på 1950-talet innan William Buckley Jr grundade National Review, så förklarade många att det nu inte existerade några konservativa. En viss guvernör från Kalifornien (Ronald Reagan) som deltog på det första CPAC kunde då knappast tro att han en dag skulle omslutas inte bara av etablissemanget på högerkanten, utan också på vänsterkanten. Sedan dess har mycket hänt. USA är nu ett konservativt land - och de konservativa i Kongressen måste nu fortsätta stå upp för vad som är rätt, inte vad som är populärt.

Här är en sammanfattning av Mitch McConnells utmärkta tal - han har ingen märkvärdigt karismatisk strålglans, men han är bra, och det var synd att han inte lyckades ersätta Harry Reid som Senatens majoritetsledare - det kan dock kanske ske om två år till:



Se även tidigare inlägg:

CPAC 2011 - del 5: Raul Labrador 20110211

Inga kommentarer: