Det talas om att kriget mot talibanerna blir allt svårare - ett faktum som också stämmer. USA har dock börjat utkämpa kriget mer effektivt än förr - med metoder som sätter skräck i talibanerna. Många av dessa opererar inifrån Pakistan, och går sen in över den afghanska gränsen. Tidigare gjorde USA inga attacker inne i Pakistan utan den pakistanska regeringens godkännande - något som därför bakband händerna på den amerikanska underrättelsetjänsten och i stor utsträckning skapade skyddade områden för talibanerna. Så inte längre. Sedan president Bush i augusti förra året slutade att be Pakistan om godkännande för varje gång militären eller underrättelsetjänsten skickade in obemannade flygplan (predator drones) för att spana eller bomba i Pakistan, så har sådana operationer de senaste sex månaderna skjutit i höjden och satt skräck i Al Qaida.
Sen den 31 augusti har CIA utfört minst 38 målinriktade attacker i nordvästra Pakistan, vilket kan jämföras med 10 attacker 2006 och 2007 tillsammans. Det är CIA:s största målinriktade dödsattacker sedan Vietnamkriget. Och det tycks ge resultat. Los Angeles Times skriver i en artikel:
"An intense, six-month campaign of Predator strikes in Pakistan has taken such a toll on Al Qaeda that militants have begun turning violently on one another out of confusion and distrust, U.S. intelligence and counter-terrorism officials say."
"This last year has been a very hard year for them," säger en amerikansk anti-terroristexpert. "They're losing a bunch of their better leaders. But more importantly, at this point they're wondering who's next. They have started hunting down people who they think are responsible (for security breaches). People are showing up dead or disappearing."
De ökade obemannade attackkampanjerna har dödat minst 9 toppledare inom Al Qaida, och ett flertal underofficerare - vilket USA beskriver som det mest seriösa förgörande av nätverket sedan 2001. Bland de dödade finns Rashid Rauf - misstänkt hjärna bakom en transatlantisk flygkonspiration. Abu Khabab Masri - som beskrevs som Al Qaidas expert på kemiska och biologiska vapen. Många av de dödade har arbetat personligt tillsammans med Bin Ladin, och deras död lämnar stora luckor efter sig då de ersätts med betydligt mindre erfarna människor.
Att operationerna är så effektiva beror dels på den högutvecklade teknologin. De obemannade predator-planen skapades ursprungligen för spaningsuppdrag från hög höjd - men utvecklades, och kan nu i samband med annan underrättelseinformation ge CIA möjlighet att bekräfta måltavlor som inte ens syns genom predatordronens ögon. Det är dock inte främst den nya tekniken som gör att operationerna effektiviserats, utan just tillståndet från den amerikanska regeringen att attackera fritt:
"We had the data all along," sa en fd CIA-officer som tidigare övervakade predator-operationerna i Pakistan. "Finally we took off the gloves."
Bushadministrationens beslut att ge CIA friare händer kom efter att det stod alltmer tydligt att Al Qaida började återhämta sig inne i Pakistans stamområden. Det i kombination med Musharraffs avgång, som inte ville att USA skulle attackera inne i Pakistan, och som USA länge försökte samarbeta med - gjorde att Bush gav CIA tillstånd att attackera utan tillstånd från pakistanska myndigheter.
Det gjorde allt mycket enklare för CIA. Ett av de tidigare problemen var att CIA kunde ha en måltavla, och be om tillstånd - men då få vänta i dagar på att få tillstånd att utföra operationen, och när tillståndet väl kom, så hade andra omständigheter gjort att det inte längre var möjligt att slå ut målet. Något som för CIA var ytterst frustrerande, eftersom det kunde ha tagit månader att samla in den information som skapat tillfället att slå ut måltavlan.
Attackerna har dock kritiserats - eftersom de också krävt civila liv. Pakistans regering har kritiserat dem och sagt att de är ineffektiva. De har dock blivit allt mer tysta i takt med att även fiender till regeringen i Islamabad dödats. Det mesta indikerar att Obama-administrationen kommer att fortsätta upprätthålla policyn. Los Angeles Times skriver:
"Because of its success, the Obama administration is set to continue the accelerated campaign despite civilian casualties that have fueled anti-U.S. sentiment and prompted protests from the Pakistani government."
Tidningen citerar Obamas tillsatte CIA-chef Leon E. Panetta som på en presskonferens förra månaden fick en fråga om predator-attackerna, och då sa:
"Nothing has changed our efforts to go after terrorists, and nothing will change those efforts."
Källa: Los Angeles Times
1 kommentar:
Frågan är hur USA vet vem de ska bomba? Artikeln antyder att det inte är informatörer som bidrar med den informationen.
Jag gissar att det har med det nya hemliga supervapnet som Bob Woodward nämnde i sin senaste bok om kriget i Irak (http://www.youtube.com/watch?v=ns_3VpOEkzM).
Vissa spekulerar i att det är en ny kapacitet att "sniffa" reda på eftersökta terrorister mha lukt, röstfrekvens, hjärtrytm mm. Enligt Woodward är det nya vapnet i klass med Manhattanprojektet(!)
Hittar du något om detta så skriv gärna om det. Jag är mycket nyfiken.
Skicka en kommentar