måndag 16 mars 2009

Somalias islamism

SVT sände tidigare idag ett reportage om den 13-åriga flickan Asho som stenades till döds av islamisterna i Somalia efter att hon polisanmält en våldtäkt, men då istället blev anklagad för äktenskapsbrott. Här är reportaget - hämtat från SVT:s hemsida:Här är även en artikel där reportaget sammanfattas också i text. Händelsen är både hjärtskärande och fruktansvärd; världssamfundet kan inte tillåta att islamisterna segrar i Somalia - och tillåta att landet blir ett nytt "taliban-Afghanistan".

För att förhindra detta krävs hela världssamfundets aktiva samarbete. Sverige kan dock ta en del egna konkreta steg - som att te x grundligt granska de invandrade svenska somaliska islamisterna. SVD rapporterade häromdagen om hur svensk-somaliern Yassin Ali, som var bosatt i Rinkeby - hade hållits häktad i 105 dagar misstänkt för terroristbrott, varefter han släpptes och åtalet lades ner i brist på bevisning.

Yassin Ali återvände därefter till Somalia och tillhör nu toppskiktet inom det islamistiska partiet Hizbul Islaam, som snabbt blivit ett av Somalias blodigaste islamistpartier och som förespråkar strikta shariahlagar - lagar enligt vilka den lilla flickan dömdes till döden. Sverige bör inte hysa någon som helst tolerans för sådana islamister. Och vi bör noggrant se till att sådana som han kastas in i fängelse, och inte ges någon möjlighet alls att åka tillbaka för att strida tillsammans med de avskum som förtrycker den somaliska befolkningen och som stenade den unga Asho till döds.

Somliga vill kanske hitta orsaker till varför islamisterna agerar som de gör - och vill man så kan man säkert se saken ur något bortförklarande vänsterperspektiv som skyller på fattigdom, kolonialism eller modern västerländsk imperialism. Jag tror inte att det var därför flickan stenades till döds - hon stenades pg a en religiös fanatism, som visserligen inte representerar alla muslimer eller alla former av islam - men som definitivt representerar en väldigt bokstavlig tillämpning av såväl Koranen som profeten Mohammeds sunna. Koranen påbjuder inte stening av äktenskapsbrytare, men Mohammed gör det med sitt livsexempel, och det finns gott om hadither (muslimska traditioner, som alla muslimer lägger stor vikt vid) som skildrar hur Mohammed beordrade människor att stenas till döds för äktenskapsbrott (kalif Omar - sunniislams andre rättledde kalif, menade förövrigt att det påbudet ursprungligen också tillhörde Koranen).

Men helt oavsett förklaringsmodell så är en sak säker; den lilla flickan som stenades till döds hade ingenting med några sk orsaker att göra. Hon dödades av egenrättfärdiga människor med förhärdade samveten, vilkas motiv, anledningar och förklaringar till sitt handlande - hur många de än må vara - alla kommer till korta inför det avskyvärda brott de begått. De är brottslingar - och när ingen orsak duger som ursäkt, bör de heller aldrig vare sig betraktas eller behandlas som någonting annat.

Se även tidigare inlägg:

Hoten från Somalia 20081202

1 kommentar:

Anonym sa...

Överge Afrika och Mellanöstern. De är förlorade redan.

Satsa på att skydda oss från vansinnet där.

Låt Israeliska företag bygga höga murar mot Islamiska länder. Stoppa all kontakt med dom, köp ingen olja, låt dom odla kameler i öknen i fortsättningen.

/Urban H