fredag 20 mars 2009

Sarah Palin tackar nej till delar av Obamas stimulanshjälp

Som ännu en i raden av Republikanska guvernörer meddelar Sarah Palin att hon också tackar nej till somliga delar av Obamas stimulanshjälp. Av de 930 miljoner dollar som erbjudits Alaska, skulle hon bara tacka ja till 69% av dessa; 514 miljoner för offentliga projekt och 128 miljoner för att effectisera Medicaid i staten. Hon motiverade det hela med att hon skulle acceptera pengar som var specifikt målinriktade och tidsbegränsade och som inte skapar bindande band gentemot den federala regeringen i framtiden:

"I can't attest to every fund that's being offered the state in the stimulus package will be used to create jobs and stimulate the economy, so I'm requesting only those things that I know will," sa hon.

Allt som allt tackade hon nej till 288 miljoner dollar av hjälppaketet.

Sarah Palin blir således ännu en av ett antal Republikanska guvernörer som tackar nej till delar av Obamas ekonomiska erbjudande. Förra veckan förklarade Texas guvernör Rick Perry att han tackar nej till 555 miljoner dollar i arbetslöshetsförmåner. Louisianas guvernör Bobby Jindal har tidigare förklarat att han ämnar säga nej till 100 miljoner dollar som var tänkt att gå till arbetslöshetsförmåner. Och South Carolinas guvernör Mark Sanford har sagt att han vill använda stimulanspengarna för att betala sin delstats statsskuld - något pengarna dock inte är ämnade för. Den främsta orsaken till deras nej, beror på att de är rädda för att deras delstater ska bli alltmer styrda från federalt håll, samt en ekonomisk filosofi som motsätter sig stimulanspaketet pg a dess kostnader, och det orimliga i att låna historiskt gigantiska summor som senare generationer kommer att bindas upp till.

Andra Republikanska guvernörer så som Charlie Crist från Florida och Arnold Schwarzenegger från Kalifornien har dock tagit emot Obamas hjälp med öppna armar.

Källa: New York Times

Se även tidigare inlägg:


Guvernör Mark Sanford säger nej till stimulanspaketet 20090314

Jindal kan tacka nej till federal stimulanshjälp 20090218

Inga kommentarer: