torsdag 19 mars 2009

Amerikanska journalister fängslade av Nordkorea

Två kvinnliga amerikanska journalister - Laura Ling and Euna Lee - som båda arbetar för Current TV - en TV-organisation grundad av fd vice-president Al Gore, som specialiserat sig på kortfilmer.

De två journalisterna befann sig på gränsen mellan Kina och Nordkorea för att rapportera om de många flyktingar som regelbundet försöker fly över gränsen från Nordkorea in till Kina. Där togs de tillfånga nära Tumen river tillsammans med sin kinesiska guide. Det är ännu inte känt om de tillfångatogs på den kinesiska eller nordkoreanska sidan om gränsen.

Fred Lash från USA:s utrikesdepartement i Washington sa:

"We are working with the Chinese government officials in the area to ascertain the whereabouts of the Americans in question. We also have been in touch with North Korean authorities to express our concern about the situation."

Lash förklarade vidare att kontakterna med de Nordkoreanska myndigheterna sköttes via Sveriges ambassad i Nordkoreas huvudstad Pyongyang, eftersom USA inte har någon direktdiplomati med Nordkorea.

Pastor Chun Ki-won - från Sydkoreas Durihana Mission - som hjälper nordkoreanska flyktingar att gömma sig i Kina, i Sydasien och att få asyl i bl a USA, och även hjälper journalister att komma i kontakt med nordkoreanska flyktingar, mötte de båda kvinnorna i Seoul för att hjälpa dem planera resan. Han sa att han också talade med de två kvinnorna senast i tisdags när de berättade att de befann sig i den kinesiska gränsstaden Yanji och var på väg mot Yalu-floden nära gränsstaden Dandong - en plats där många flyktingar försöker ta sig över.

Uppdraget att rapportera från gränsen och att försöka hjälpa flyktingar är dock inte riskfritt. År 2000 Kim Dong-shik kidnappades pastor Kim Dong-shik i en kinesisk gränsstad och togs in i Nordkorea. 1996 så åkte New Mexicos guvernör Bill Richardson (som då var kongressman) till Nordkorea och hjälpte till att få fri en amerikan som suttit fängslad i tre månader anklagad för spioneri. 1994 hjälpte han också till att få fri en amerikansk soldat vars helikopter drivit in i Nordkorea.

Den här kidnappningen sker i en tid när stor friktion råder mellan Nordkorea och väst, när Nordkorea förklarat att de nästa månad ska skjuta upp en satellit i rymden med hjälp av raketteknologi som går emot ett FN-förbud, och somliga menar i själva verket bara är en förtäckt testuppskjutning av deras långdistansmissiler.

CNN har här ett inslag om kidnappningen:Källa: Yahoo News

För mer regelbunden svensk information om Nordkorea rekommenderas Koreabloggen.

Inga kommentarer: