fredag 27 mars 2009

Budgeten diskuteras i Kongressen

I Kongressen pågår förhandlingarna för fullt om Obamas jättebudget. Senates budgetkommitté röstade igår ja till Obamas budgetförslag, vilket öppnar upp för en diskussion i Senaten och Representanthuset nästa vecka. Eftersom det enda som behövs för att få den godkänd är en majoritet, så ligger därför budgeten helt i Demokraternas händer. Moderata Demokrater i Senaten har dock förklarat att de ogillar de stora utgifterna. Men Senatens Demokratiske majoritetsledare Harry Reid, vars parti har en majoritet på 58-41, säger att han ändå är säker på att han kommer att kunna få budgeten godkänd:

"I feel very comfortable that we're going to be able to pass the budget."

Budgetförslaget i såväl Representanthuset som Senaten saknar dock specifika detaljer för olika av Obamas förslag, om te x global uppvärmning och ren energi. Ett godkännande av budgeten fördelar dock inte specifika pengar, utan ger bara en godkänd ram och en skål med pengar inom vilken de specifika planerna senare måste hålla sig.

Både Senatens och Representanthusets budgetversioner kräver att det spenderas mindre än de 3,7 biljoner dollar som Obama föreslagit - de genom att Kongressen säger nej till presidentens önskan om mer bailout-pengar till finansindustrin.

Republikanerna som för egen del inte har så speciellt mycket att säga till om i processen, lade dock fram ett eget budgetförslag, som bl a krävde 10 000 dollar i sänkning av inkomstskatt för dem som tjänar 100 000 eller mindre. Det var dock en budget som i överlag annars saknade detaljer och Representanthusets Republikanske minoritetsledare John A. Boehner förklarade att förslaget bara var en övergripande plan, och att specifika detaljerna kommer när budgeten debatteras nästa vecka.

I debatten i Senatens budgetpanel, så slog Demokraterna ner en mängd Republikanska förslag te x den Republikanska Alaska-senatorn Jeff Sessions förslag att spara 200 miljarder genom att frysa all inhemsk spendering utöver försvaret i två års tid, för att sen därefter stegvis börja spendera igen.

Gällande skatter så följde Demokraterna president Obamas förslag om att förlänga Bushs skattesänkningar från 2001 och 2003 med undantag för höginkomsttagare (ett erkännande som motbevisar Demokraternas ständiga tes om att det bara är 1% av de rika som fick skatterna sänkta av Bush).

Källa: Yahoo News

Inga kommentarer: