onsdag 18 mars 2009

IRS ger skatteåterbäring till Madoffs offer

The Internal Revenue Service (IRS) ger skatteåterbäring till somliga av offren för Bernard Madoffs bedrägerier - vilket kan komma att hjälpa omkring 4,800 blåsta investerare att få tillbaka lite av den skatt de betalat in de senaste 5 åren.

IRS kommissionären Doug Shulman sa inför Senatens Finansutskott följande:

"Beyond the toll in human suffering -- as entire life savings and retirements appear to have been wiped out -- the Madoff case raises numerous tax and pension implications for the victims,"

Enligt de rådande reglerna så kan pengar som försvunnit genom Madoffs bedrägeri klassificeras som "stöldförlust", vilket ger offren möjlighet till ett större skatteavdrag än om det klassificerats som te x kapitalförlust. Alla kommer dock inte att bli hjälpta: dit tillhör exempelvis de hjälporganisationer och pensionsfonder som investerat i Madoff eftersom dessa inte är skattepliktiga och därför inte har något att kunna få tillbaka från staten.

Kritiker anser att hjälpen inte är tillräcklig och återbäringen inte tillräckligt hög. Men somliga kommer åtminstone att få se en del av skadorna från Madoffs bedrägeri lindras. Och dem som inte får det, kommer om inte annat att få se Bernard Madoff skaka galler.

Källa: Los Angeles Times

Se även tidigare inlägg:

Madoffs offer talar ut
20090313

Madoff erkänner och förs till häktet i handbojor 20090313

Inga kommentarer: